"Nagu Tiibeti esindaja Londonis Thubten Samdup mulle eile keskpäeval teatas, on visiidi ärajäämine seotud eksiilvalitsuse tegevusega Indias ja ainult sellega," ütles riigikogu Tiibeti toetusrühma esimees Andres Herkel. "Sangayl tuleb just sel ajal Indias läbi rääkida ja korraldada mitmeid Tiibeti laste haridusega seotud küsimusi."

Herkeli sõnul pole Sangay visiit mitte tühistatud, vaid edasi lükatud ja loodetavalt toimub see tuleval aastal. Seni aga saavad kergemini hingata nii Hiina saatkond Tallinnas kui ka Eesti välisministeerium.

Herkle viitas, et Hiina saatkond jõudis oma tavalist ähvardusmissiooni ametiasutustes juba alustada, et veenda Eesti poliitikuid vältima Sangayga kohtumist.

"Isegi, kui säärased ähvardused toimivad, ei pane see kedagi Hiina Rahvavabariiki armastama," rääkis ta. "Parim, mis Hiinaga juhtuda saab, on see, kui uus juhtkond asub ajast ja arust Tiibeti-poliitikas korrektiive tegema."

Seni on Hekeli sõnul loogiline, et Eesti, kes samuti on Läänes eksiilvalitsus olnud, jääb Tiibetile kaasa tundma ja seda solidaarsustunnet ei saa ükski surve meilt võtta.

Segadust tekitavad uudised

Herkel märkis, et eile pärastlõunal tuli BNS-lt järjest kaks pisut vastuolulist teadet Tiibeti eksiilvalitsuse peaministri Lobsang Sangay visiidi kohta. Esimene neist ütles, et Eesti riigijuhid ei kavatse temaga kohtuda. 23 minutit hiljem tuli teade, et Lobsang Sangay on oma novembri lõppu planeeritud visiidi tühistanud – täpsemini küll edasi lükanud.

"Olles samal õhtul Läti saadiku vastuvõtul, küsiti minult mitu korda, kas visiidi tühistamise põhjustas see, et meie riigijuhid Sangayga ei kohtu?" vahendas Herkel, kelle sõnul oli uudistel ajaline, mitte põhjuslik side.

"Sangay ei jäta visiiti ära sellepärast, et peaminister Ansip ja haridusminister Aaviksoo ütlesid pressikonverentsil, et neil pole temaga kohtumist kavas," kinnitas Herkel.

Tema sõnul ei saanudki ministrid ilmselt teisiti vastata, sest ühtegi kutset Sangay visiidiga seotud üritustel osaleda polnud neile veel edastatud. Ka oli Sangay otsus tehtud enne, kui Eesti ministrid pressikonverentsi andsid, lisas Herkel.

"Kui keegi arvab, et Dharamsalas jälgitakse Eesti valitsuse pressikonverentsi online-režiimil, siis see vist ei vasta tõele," sõnas ta.

Herkel selgitas, et kuna Sangayl oli kavas külastada ka Lätit ja Leedut, osutas sõnum muuhulgas sellele, et eeskätt Leedu pool oli visiidi ettevalmistamisega jännis, sest Leedus olid äsja valimised, uus Tiibeti toetusrühm on parlamendis loomata ja see teeb visiidi korraldamise keerulisemaks. Kuid ka see pole Sangay tulemata jäämise põhjus.

Muud üritused toimuvad

Kuna peaministri ehk Sikyongi visiidiga paralleelselt planeeriti Eestis mitut üritust, siis need ära ei jää, kinnitas Herkel.

24. kuni 26. novembrini toimub Tallinnas ja Tartus noorteseminar tiibetlastele ja teistele Esindamata Rahvaste Organisatsiooni kaudu saadetud külalistele. Selle raames toimub ka konverents, kuhu ootati peaesinejaks Lobsang Sangay’d.

"Kes teda asendab, ei ole veel selge, kuid tiibetlased on lubanud oma esinduse Tallinna saata," ütles Herkel. "Eesti poolelt astub üles nii riigikogu kui Euroopa parlamendi liikmeid, samuti rahvusvahelise õiguse ekspert Lauri Mälksoo."

Peale selle on ilmumas raamat Tema Pühaduse XIV dalai-laama Tenzin Gjatso kolme Eesti-visiidi kohta, mis leiab Herkeli sõnul huvilisi ka kõrge tiibetlase visiidi edasilükkumise korral.