Välisministeeriumi pressiesindaja Helen Rits ütles Delfile, et välisministeerium on konsulteerinud ka teiste Euroopa Liidu liikmesriikide kolleegidega ning uurinud, kuidas on selliseid kaasusi lahendatud.

„Juriidilises mõttes ei ole tegu lapseröövi, vaid peretüliga ühe riigi territooriumil. Samuti on riigiprokuratuur välisministeeriumile kinnitanud, et menetluse alustamiseks alus puudub,” kinnitas Rits. „Kui pere liikmed kokkuleppele ei jõua, siis lahendab vaidluse kohus.”

Eesti konsul Egiptuses ja välisministeeriumi konsulaarabi büroo töötajad on Ritsi kinnitusel aastase tüdruku ema, Kristi Maajärve kui ka tema emaga juhtumi algusest peale sisuliselt iga päev ühenduses olnud ja jätkavad oma toe pakkumist. „Lisaks on välisministeerium vahendanud Eesti kodanikule psühholoogilist tuge.”

„Samuti oleme tegelenud ja tegeleme ka edaspidi kõikvõimalike kontaktide loomisega, mis võiksid kaasa aidata ema ja lapse kokkuviimisele. Näiteks on saatkond kontaktis Hurghada politsei ja prokuratuuriga ning jälgib juhtumi lahendamise käiku,” kinnitas Rits.

„Suheldud on ka Egiptuse kohalike naistenõuandlate ja õigusabiorganisatsioonidega, kes sarnaste juhtumitega tegelevad ning saavad naisele toetust pakkuda. Samuti on välisministeerium konsulteerinud teiste Euroopa Liidu liikmesriikide kolleegidega ning uurinud, kuidas on selliseid kaasusi lahendatud ja mida on võimalik antud olukorras teha.”