Esinedes enam kui 2000 delegaadi ees ütles Hu, et ebaõnnestumine korruptsioonivastases võitluses võib parteile saatuslikuks saada, vahendab BBC News.

Hu kõnega algas nädal aega kestev kongress. Julgeolekumeetmed Pekingis on väga ranged. Inimõiguslaste teatel on paljud dissidendid vangistatud või koduarestis.

Hu ütles Suures Rahvapalees kõneldes, et Hiina peab kohanduma muutuva keskkonnaga nii riigi sees kui maailmas.

„Me peame püüdlema kõrgemale ja tegema tugavamalt tööd, et toetada arengut teaduslikult, edendada sotsiaalset harmooniat ja parandada inimeste elu,“ ütles Hu.

Hiina areng tuleb Hu sõnul muuta tasakaalustatumaks ja kestlikumaks ning korruptsiooni tõsisele väljakutsele tuleb vastata.

„Kui me ei suuda selle probleemi vastu edukalt võidelda, võib see saada parteile saatuslikuks ning põhjustada isegi partei hävingu ja riigi kokkuvarisemise,“ hoiatas Hu. „Igaüks, kes rikub seadust, tuuakse kohtu ette, kes iganes ta ka poleks ning milline võim või ametipositsioon tal ka poleks.“

Ametiisikute korruptsioonijuhtumid on viimasel ajal kogu Hiinas esile kutsunud rahva pahameele ning massiliselt on protesteeritud maade hõivamise ja keskkonnasaaste vastu.

Kommunistliku partei kolme peamise häälekandja – uudisteagentuuri Xinhua, ajalehe People's Daily ja Hiina kesktelevisiooni - ametlikele kongressile pühendatud veebilehtedele on tuhanded inimesed jätnud kommentaare, milles nõutakse tõhusamaid meetmeid korruptsiooni vastu võitlemiseks.

Hiina majanduskasv on viimastel kuudel aeglustunud ning suurt muret teevad ka ühiskonna varalise ebavõrdsuse suurenemine ja elanikkonna vananemine.

Hu sõnul on riigisisestele ja ülemaailmsetele väljakutsetele vastamiseks vaja uut majanduskasvu mudelit.

„Hiina majanduse tasakaalustatumaks, koordineeritumaks ja kestlikumaks muutmise abil peame me (2020. aastaks) kahekordistama 2010. aasta sisemajanduse kogutoodangu ja sissetuleku inimese kohta nii linna- kui maaelanikel,“ ütles Hu.

Regionaalsete pingete ning Ida-Hiina mere ja Lõuna-Hiina mere territoriaalvaidluste valguses peab riik Hu sõnul kaitsma resoluutselt oma õigusi merel ja saama merel suurvõimuks.

Poliitilise struktuuri reformimiseks tuleb Hu hinnangul teha aktiivseid ja mõistlikke jõupingutusi.

Parteikongressi jooksul valitakse uus keskkomitee, mis valib seejärel poliitbüroo ja selle alalise komitee, mis on riigi kõrgeim otsustusorgan.

Protsess leiab aset suletud uste taga ja organite koosseis on otsustatud juba varasema võimuvõitluse käigus.

Praeguses alalises komitees on üheksa liiget, kellest seitse, kelle hulgas on ka Hu ja peaminister Wen Jiabao, astuvad ilmselt tagasi.

Ülejäänud kahest alalise komitee liikmest Xi Jinpingist ja Li Keqiangist saavad tõenäoliselt uus parteijuht ja tema asetäitja. 2013. aasta märtsis peaks Xi Hu'lt ka presidendiameti üle võtma.

Enne kongressi on spekuleeritud, et alalise komitee liikmete arvu vähendatakse üheksalt seitsmele.

Analüütikute hinnangul on Hiina juhtkonna absoluutses tipus lõhe ning positsioonide ja mõju eest võitlevad kaks rivaalitsevat poolt.

Peamised kandidaadid alalisse komiteesse arvatakse olevat asepeaminister Wang Qishan, propagandajuht Liu Yunshan, parteiorganisatsiooni juht Li Yuanchao ja asepeaminister Zhang Dejiang.

Alalise komitee tegelik koosseis ei saa teatavaks enne, kuni see järgmisel nädalal ametlikult teatavaks tehakse. Ilmselt toimub see kongressijärgsel pleenumil 15. novembril.

Pekingis aitab kongressi korraldada 1,4 miljonit vabatahtlikku. Linnas kehtivad liikluspiirangud, tänavakaubitsejatel on kästud putkad kinni panna ning teadetekohaselt on keelatud isegi tuulelohede lennutamine.

Inimõigusteorganisatsiooni Amnesty International teatel on ebaseaduslikult vahistatud või kaduaresti pandud üle 130 poliitilise teisitimõtleja.