Ausa ülestunnistuse asemel algas vassimine, kuid ETV saade „Pealtnägija“ sai enda käsutusse 20 leheküljel politsei sisejuurdluse kokkuvõtte, kust on näha, et mullu 13. augustist kuni 21. detsembrini koostati piirkonnas 1920 protokolli, millest 178 oli koostatud taatlemata kiirusemõõtja näidu alusel.

Lühidalt öeldes oli kiirusemõõtja katki ja seetõttu ei saanud seda ka taadelda, kuid Ida prefektuuri liiklusjärelevalve talituse juht Alvar Ottokar vilisitas taotlustähtajale ja katkisele seadmele ning laskis sellega oma alluvatel kiirust edasi mõõta.

Liiklusjurist Indrek Sirk ütles, et see ei pruugi olla ainukene juhtum politseis. Sirgi sõnul tehti protokollis ristike valesse kasti – mõõteseadme juurde, mida tegelikult polnud kaasas ja mis seisis garaažis.

Prefekt Aldis Alus tunnistas, et tema alluvad tegid teadlikult trahve ja alusetult trahvi saanud inimesi ei informeeritud. Alles pärast „Pealtnägija“ sekkumist võetakse nendega ühendust.

Aluse sõnul ei teavitatud inimesi enne sellepärast, et kõik juhid olid kohapeal nõus sellega, et nad ületasid kiirust ja mitte keegi neist ei pöördunud kohtusse.

Selline seletus on Sirgi sõnul absurdne ja kõiki neid inimesi on karistatud ebaseaduslikult. Ta ei väitnud, et need inimesed ei ületanud kiirust, vaid, et menetlus ei olnud korrektne ja süü ei olnud tõendatud. „Parem mõistetagu kümme süüdlast õigeks, kui üks süütu saab karistatud,“ lausus Sirk.

Alus tunnistas, et politsei usaldus on saanud suure mõra. Kuid ta polnud nõus, et ta otsustas kogu asja kinni mätsida.

Sirgi sõnul nimetatakse seda siniseks seaduseks - politsei ringkaitseks.

Sirk on veendunud, et inimesed hakkavad nüüd politseilt nõudma kiirusemõõtjate taatlemise dokumente. Ta pidas seda õigeks, kuid kurvaks, sest enamus politseinikke on ausad, kuid ebaausad tuleks tema sõnul politseist kõrvaldada.