Endine kaitseminister Batšo Ahhalaia ning praegune armee staabiülem Giorgi Kalandadze vahistati uurimise raames, mis käsitleb sõjaväelaste peksmist ja mõnitamist kaitseministeeriumi ametnike poolt, teatas prokurör, vahendab BNS.

“Gruusia peaprokuratuur jätkab kaitseministeeriumi ametnike võimuliialduste kriminaalasja uurimist,” ütles prokurör Artšil Kbilašvili televisioonis näidatud kommentaaris. Ametlikku süüdistust pole kahtlustatavatele veel esitatud.

Kbilašvili sõnul vahistati Ahhalaia, armee staabiülem Kalandadze ning 4. brigaadi juht Zurab Šamatava kuue sõjaväelase avalduse alusel, kelle kinnitusel peksid ametnikud neid kõigepealt Ahhalaia kabinetis ning seejärel platsil teiste sõjaväelaste nähes.

Vahistamised leidsid aset pärast seda, kui eelmisel kuul tuli võimule miljardär Bidzina Ivanišvili uus valitsus, olles võitnud üldvalimised. Ivanišvili on lubanud uurida üheksa aastat domineerinud eelmise valitsuse kuritarvitusi.

Ahhalaia advokaat lükkas süüdistused tagasi.

“Põhjus uurimise algatamiseks on ilmselgelt absurdne,” ütles David Kereselidze ajakirjanikele.

Ahhalaia täitis president Mihheil Saakašvili valitsuses mitmeid tippameteid, teenides aastatel 2008–2012 kaitseministrina, enne põgusat siseministriametit 2012. aasta juulist septembrini.

Ta astus tagasi septembris, kui vallandus skandaal vangide väidetava piinamise pärast Gruusia vanglates – aastatel 2005–2008 töötas ta samuti vanglasüsteemi juhina. Ent ta on tõrjunud süüdistusi inimõiguste rikkumises oma ametiajal.

Ahhalaja lahkus riigis pärast 1. oktoobri valimisi, ent naasis 5. novembril, öeldes, et on valmis vastama kõigile “idiootlikele” tema suhtes esitatud süüdistustele.

Päev hiljem kutsuti ta ülekuulamisele ja peeti selle järel kinni.