Margelov kohtub homme riigikogu väliskomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni ja teiste komisjoni liikmetega, teatas riigikogu pressiesindaja BNS-ile.

Neljapäeval kohtub Margelov välisminister Urmas Paetiga. Välisministeeriumi pressiesindaja ütles BNS-ile, et kohtumisel on kavas rääkida kahepoolsetest suhetest ja olulistest rahvusvahelistest küsimustest.

Margelov ütles Interfaxile, et kohtumisel Paetiga on tal kavas rääkida piirilepete sõlmimisest Eesti ja Venemaa vahel. Kohtumisel riigikogu väliskomisjoni liikmetega on tal kavas kõneleda kahe riigi parlamentidevahelistest suhetest ja piiriülesest koostööst.

Riigikogu väliskomisjon kohtus tänavu juulis rohkem kui kuueaastase pausi järel Lõuna-Eestis Pühajärvel ja Venemaal Pihkvas Vene föderatsiooninõukogu väliskomisjoniga. Enne seda toimus viimane väliskomisjoni kohtumine föderatsiooninõukogu väliskomisjoniga 2006. aasta mais Pihkvas.

Eesti ja Venemaa alustasid 31. oktoobril Moskvas konsultatsioone, et uurida võimalust jõustada kahe riigi vahel piirilepped. Konsultatsioonid jätkuvad veel sellel aastal. Eestit esindavad konsultatsioonidel välisministeeriumi juriidiliste ja konsulaarküsimuste asekantsler Lauri Bambus ning Eesti suursaadik Moskvas Jüri Luik. Venemaad esindasid kõnelustel asevälisminister Vladimir Titov ja välisministeeriumi Euroopa teise osakonna direktor Viktor Tatarintsev.

Eesti välisminister Urmas Paet ja tema Venemaa kolleeg Sergei Lavrov allkirjastasid Eesti ja Venemaa piirilepped 18. mail 2005 Moskvas. Üks lepe sätestas Eesti ja Venemaa vahelise mere- ja teine maismaapiiri.

Riigikogu ratifitseeris Eesti ja Venemaa piirilepped 2005. aasta 20. juunil 78 poolt- ja nelja vastuhäälega.

Viie fraktsiooni ettepanekul lisas riigikogu seadusele preambuli, mille kohaselt pidas Eesti parlament lepet ratifitseerides silmas, et piirilepng muudab kooskõlas põhiseaduse 122. artikliga osaliselt 1920. aasta 2. veebruari Tartu rahulepinguga sätestatud riigipiiri joont, kuid ei mõjuta ülejäänud Tartu rahulepingut ega määra piirilepinguga mitteseotud kahepoolsete küsimuste käsitlemist.

2005. aasta juuni lõpus teatas Venemaa, et võtab oma allkirja Eestiga sõlmitud piirilepetelt tagasi. Vene ametiisikute sõnul võimaldab riigikogus piirilepetele lisatud preambul esitada Venemaale tulevikus territoriaalseid nõudmisi. Eesti on seda väidet korduvalt tõrjunud.