Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ütles selle aasta alguses, et EAS vajab hädasti värskeid mõtteid ja just ettevõtlustaustaga inimestelt. „See on iseenesestmõistetav, et iga organisatsioon peab ajas muutuma. See peab olema reaalsele ettevõtlusele lähemal, sellega on EAS-il suurem võimalus Eestile lisaväärtust tuua,“ ütles Parts toona. Elu näitas, et need ettevõtlusele lähemal seisvad inimesed seisid lisaks ettevõtlusele lähedal ka Partsi koduerakonnale, IRLile.

Tänaseks on seis selline, et EAS võib abi saanud ettevõtetelt tagasi küsida kokku üle kuue miljoni euro. Aga vastutab selle eest... mitte keegi. Suuresti IRLikatest koosnev nõukogu veeretab pöidlaid loodab, et juhatus olukorra lahendab. Eraettevõtluses oleks säärane olukord lahendatud mõnevõrra resoluutsemalt (pakkudes tegevjuhile võimalust uut töökohta otsida) ning seda tunnistab ka nõukogu esimees.

„Paremini“ läks Estonian Airiga, mis põletas selle aasta esimese üheksa kuu ja agressiivse laienemise strateegiaga 20,2 miljonit eurot maksumaksja raha. Eelmisel nädalal ametist lahti saanud Tero Taskila plaanid loodetud kasu ei toonud ning nüüd astuvad tagasi ka Estonian Airi nõukogu liikmed. Kõik see ei sega aga ettevõtluskogemuseta ministrit, kes esineb lennufirma järjekordseid tulevikuplaane kirjeldades enesekindlalt ning jätab mulje, justkui oli 20 miljonit eurot peenraha.

Nii panebki imestama, et hoolimata probleemidest Partsi vastutusalas, püsib ministri haare portfellisanga ümber kindel. Aga kui vaadata asja laiemalt, siis leidub tänases Eestis vähe (kuri)tegusid, mis meessoost ministri sõrmi porfellisanga küljest suudaks lahti kangutada.