Vaid kaks nädalat tagasi keelasid USA sõjaväevõimud kõigi 34 000 Jaapanis viibiva USA sõjaväelase öise liikumise pärast kahe mereväelase vahistamist kahtlustatuna kohaliku naise vägistamises, teatab Jaapani ajaleht Asahi Shimbun.

USA suursaadik John Roos kutsuti Jaapani välisministeeriumi vaibale. Asevälisminister Shuji Kiraga kohtunud Roos ütles hiljem, et on ka ise viha pärast endast väljas. Roos vabandas löögi pähe saanud kooliõpilase ja tema perekonna ees.

Intsident toimus Kadena õhujõudude baasist ühe kilomeetri kaugusel asuvas Yomitanis. Okinawa prefektuuri politsei teatel saabus väljakutse kella 1 ajal öösel Yomitanis asuvast baarist. Helistaja ütles, et nende asutuses on purjus välismaalane kontrolli alt väljunud.

Kohale saabunud politsei leidis 24-aastase lennuväelase väljaspool maja maast magamas. Kardeti, et mees murdis kukkudes mõne luu ning ta viidi USA mereväe hospidali Camp Kuwaesse.

Politsei teatel purjutas ameeriklane maja esimesel korrusel asuvas baaris ja hakkas karjuma. Seejärel koperdas ta kolmandale korrusele ja sisenes lukustamata erakorterisse, kus magas kaks last.

Lennuväelane lõi 13-aastast poissi väidetavalt näkku ja lükkas ümber televiisori.

Mees üritas kolmanda korruse akna kaudu lahkuda, kuid kukkus alla ja vigastas end.

Sõjaväelane on USA sõjaväepolitsei vahi all. Jaapani politsei kavatseb ta üle kuulata eravaldusse ebaseaduslikus sisenemises, vigastuse tekitamises ja vara kahjustamises kahtlustatuna.

„USA sõjaväelastel puudub igasugune distsipliin,“ ütles Okinawa rahuliikumiskeskuse peasekretär Hiroji Yamashiro. „See on Jaapani valitsus, kes lubab sellel olukorral jätkuda. Ängistust, mida Okinawal tuntakse, ei saa kergesti maha rahustada.“

„On ennekuulmatu, et see juhtus liikumiskeelu ajal. On andestamatu, et sõjaväelane elanikku ründas,“ ütles Jaapani välisminister Koichiro Genba reedel pressikonverentsil.

Genba lisas, et nõuab USA-lt efektiivsemaid meetmeid sõjaväelaste kontrolli all hoidmiseks.