President Barack Obama administratsioon on seisnud enne presidendivalimisi silmitsi küsimustega, miks olid julgeolekumeetmed USA konsulaadis, kus hukkus teiste seas ka USA suursaadik Liibüas Christopher Stevens, nii nõrgad, teatab Wall Street Journal.

Wall Street Journali teatel oli tegemist peamiselt CIA operatsiooniga ning 30 USA ametnikust, kes pärast rünnakut Benghazist evakueeriti, vaid seitse töötasid riigidepartemangu heaks. Ka rünnakus hukkunud kaks eraturvafirma töötajat – endine mereväe eriüksuse SEALs liige Tyrone Woods ja Glen Doherty – töötasid CIA, mitte riigidepartemangu heaks.

Traditsioone murdes ei osalenud CIA direktor David Patraeus tseremoonial, kui kirstud surnukehadega Ameerika pinnale saabusid, et varjata CIA operatsiooni Ida-Liibüas, kirjutab ajaleht. Väidetavalt töötas konsulaadist eraldi asuvas hoones „annex“, kuhu konsulaadi töötajad pärast esialgset rünnakut taandusid, salaja üle 20 CIA agendi.

CIA operatsiooni eesmärk oli terrorismivastane võitlus ja Liibüa nõrga režiimi kätte sattunud raskerelvastuse kontrollimine.

Wall Street Journal kirjutab, et turvaauk võis tekkida CIA ja riigidepartemangu vaheliste möödarääkimiste tõttu. Viimane võis arvata, et annexis asuv turvameeskond on piisav konsulaadi oma turvameeste toetamiseks. Ajaleht kirjutab, et päev pärast rünnakut saatis CIA Liibüa julgeolekuametnikud annexisse saladokumente ja tundlikku varustust hävitama.