Meie elukohast pööras torm viimasel hetkel natuke lõuna poole, muidu oleksime täistabamuse saanud. Tulvaveed meid ei ohustanud, kuigi majaesine tänav oli kiirelt voolav jõgi, nagu Musta mere ääres veedetud suve paduvihmadest mäletan. Maja vundament on piisavalt kõrge ja keldrit meil ei ole.

Küll aga muretsesin 120 km/h lõõtsunud tuule pärast. Meie kodu on ühekordne puidust ja küprokist hoone, mida ümbritsevad mitmekümnemeetrised tammed, mille varju 40-kraadises suvelõõsas naudime. Kuigi katuse kohale ulatuvad oksad on tagasi lõigatud, oli siiski oht, et pikali kukkudes võiks puu katuse lömastada. Olin terve öö üleval, palvetades Buddha ja kõigi teiste jumalike olevuste poole, kes aga kuulata viitsisid.

Vähemalt oli meil päriskatus pea kohal, mitte õhuke present nagu lapsepõlves, kui Peipsi ääres telklaagris mastimände kui hambaorke murduma hakkas. On kirjeldamatult kõhe, kui tuulehoog akna taga tuure kogub, aina rohkem ja rohkem. Ja kui arvad, et enam hullemaks ei saa minna, kogub fuuria veel paar tuuri. See on väga abitu tunne, seisaksid justkui maa külge naelutatult otsa kihutava rongi ees.

Meist paarikümne kilomeetri kaugusel elavatele sugulastele kukkuski suur kuusk majale peale, sihuke Raekoja platsi jõulupuu suurune. Inimesed õnneks viga ei saanud. Muidugi saagida ja katust parandada annab nüüd mitu päeva.

Iga neljas hoone New Yorgis on seni elektrita, pluss tuhanded kogu Atlandi kaldal. Ja nii jääb päevadeks kui mitte nädalateks. Mis see siis ka ära pole - mõnda aega ilma telekata küünla valgel istuda, onju? Aga eriti New Yorgis ei saa ilma elektrita paljud inimesed oma kodust sisse-väljagi. Elektrilukud, lift 80. korrusele. Kraanivesi töötab elektripumpadega. No mis see paar päeva poleks siis ainult pudelivett juua? No muidugi, vesi polegi oluline. Kui just vetsus ei taha käia või end pesta. Küttesüsteemid töötavad elektriga. Ja meile hakkasid just talv ja tõsisemad külmakraadid saabuma. Vähemalt summutab jahe õhk seda kohutavat lehka, mis harilikust Manhattani aroomist tugevam. Kanalisatsiooniluukide alt vulises head ja paremat tänavatele kui kevadiselt keevast Nõiakaevust.