Kõigepealt, paljud hädaolukordade eksperdid ei kiida heaks küünlaid, vahendab BBC News.

„Tuleb olla ettevaatlik. Kui need on kõik, mis teil on, siis peate neid kasutama, aga need on tuleohtlikud,“ ütles Houstonis asuva Texase ülikooli terviseteaduse keskuse turvalisuse, tervishoiu, keskkonna ja riskijuhtimise asepresident dr Robert Emery. Ta märkis, et liiga paljude küünalde põletamisest liiga pikka aega tekkivad gaasid võivad olla tervisele kahjulikud.

Linnades võivad küünaldest alguse saanud tulekahjud kiiresti levida.

Selle asemel soovitatakse patareidega töötavaid taskulampe ja laternaid ning üleskeeratavaid raadioid ja päikeseenergial töötavaid laadijaid mobiiltelefonidele ja muudele elektriseadmetele.

Parim viis perekonnaliikmete ja sõpradega suhtlemiseks on tekstisõnum, ütles raamatu „See on katastroof...Ja mida nüüd peale hakata?“ autor Janet Liebsch. Tekstisõnumi kirjutamine ja saatmine võtab kõige vähem voolu ning sellel on suurem võimalus adressaadini jõuda, kui kõik helistada püüavad, nagu elektrikatkestuse puhul tihti juhtub.

Nii nutitelefon kui raadio on tihti parimad vahendid, et saada uut informatsiooni ohtlike ilmastikunähtuste kohta ja hoida end kursis tormijärgsete jõupingutustega elektrivarustuse taastamiseks.

Emery märkis, et mõnikord võib elektrikatkestus kaasa tuua joogivee kõlbmatuks muutumise, mistõttu on oluline kuulata teadaandeid veevarustuse kohta.

Kui päikeseenergial töötavat laadijat ei ole, tuleb otsida võimalikke laadimiskeskusi. Näiteks Pennsylvania osariigis Plymouth Meetingis oli kohalik kaubanduskeskus küll suletud, kuid avatud oli sealne kohvik, mis pakkus tasuta suupisteid ja võimalust elektriseadmeid laadida.

Need, kellel sellist sõbralikku ostukeskust läheduses ei ole, peavad järgmise olulise asjana selgeks tegema, millised toiduained säilivad ja millised riknevad.

Kuigi USA põllumajandusministeerium soovitab kõik kiiresti riknevad toiduained ära visata pärast nelja tundi külmutuseta olemist, tunnistab ekspert Katherine Kosa, et mõned inimesed peavad seda reeglit naeruväärseks.

Kosa sõnul on parem rusikareegel mõõta toore ja kuumtöödeldud liha, piima ja muude toiduainete sisetemperatuuri. Kõik, mille temperatuur on alla 4,4 kraadi Celsiuse järgi, on söömiseks ohutu.

„Bakterid saavad hakata kasvama temperatuuril üle 4,4 kraadi,“ ütles Kosa, märkides, et sisetemperatuur on palju täpsem mõõdupuu kui lõhn või maitse. Lahti lõikamata puu- ja köögivilju võib säilitada toatemperatuuril, nagu ka maitseaineid (välja arvatud majonees).

Toitu täis külmkapp hoiab toitu värskena 48 tundi, pooltäis külmkapp 24 tundi, seletas Kosa, kes soovitab hoida külmikute uksed suletuna nii kaua kui võimalik, et hoida külma õhku nende sees.

Kui on oodata pikka elektrikatkestust soovitab Liebsch täita tühi ruum külmikus veeanumatega.

„See hoiab külmikus külma õhku ja kui külmik sulab, on teil kasutamiseks olemas vesi,“ ütles Liebsch.

Ilmselt parim nõuanne kõigile elektrikatkestusega silmitsi seisvatele inimestele on jääda rahulikuks ja kannatlikuks. Emery sõnul tekib palju elektrikatkestustega seotud vigastusi, kui inimesed lähevad välja, enne kui see on ohutu, või üritavad teha professionaalide tööd.

„Me näeme, et inimesed saavad viga maha langenud elektriliinide tõttu, lõikavad endale mootorsaega kogenematusest sisse, kui püüavad maha langenud puid eemaldada. Libisevad, komistavad ja kukuvad - valgustamata tänavatel on keeruline teed leida.“

Hea uudis on see, et enamikule inimestest tuleb enamikul juhtudest valgus lõpuks tagasi. Tuleb ennast tegevuses hoida ja kui miski muu ei aita, vara magama minna.