„Selle teemaga ma tegelen siis, kui on õige aeg. Kindlasti mitte lähipäevadel, sest haiglate liit sellega praegu ei toimeta. See hetkel ei ole nii aktuaalne küsimus. Ma katsun [Pärnu haiglas] saada streigijärgse töökorralduse paika ja nii teevad kõik haiglad,” kommenteeris Sule, kes on ka Pärnu haigla juhatuse esimees.

Sule kinnitas, et igal juhul jõutakse lähiajal ka tasude tõstmise teemani. „Siis informeerime juba nii, et inimesed saaksid aru, millest jutt. Kui praegu – olukorras, kus kõige olulisem patsientide jaoks on normaalse ravikorralduse taastamine – tegeleme kõrvaliste asjadega, siis tuleb sellest kindlasti palju pahandust.”

Sotsiaalminister Hanno Pevkur ütles laupäeval Delfile, et haiglad on pöördunud tema poole, et tõsta nii voodipäeva- kui ka visiiditasu. Seaduse järgi tuleb neid tasusid igal aastal tarbijahinnaindeksi muutusele vastavalt korrigeerida, seda pole aga kümme aastat tehtud.

Voodipäevatasu on praegu 1,60 eurot päevas ning kui selle eesmärgiks oli katta vähemalt haige toidukulu haiglas, siis praegu ostavad haiglad Pevkuri sõnul toitu sisse hinnaga 4–5 eurot päevas.

Visiiditasu tõstmise asjus on spekuleeritud lausa selle praeguselt 3,20 eurolt 15 eurole tõstmisega, aga see on Pevkuri sõnul liiga järsk tõus. „Visiiditasu saab tõsta vastavalt tarbijahinnaindeksi muutusele, kui aga seda tahetakse tõsta sellest enam, tuleb riigikogus seadust muuta,” lausus Pevkur.

Laupäeva pärastlõunal saabus arstide liidult ja tervishoiutöötajate kutseliidult aga teade, mis osutab, et Pevkuri eestvedamisel valmivas hea tahte koostöökokkuleppes on kirjas, et osapooled peavad oluliseks vältida patsientide omaosaluse kasvu. Nii leiavad liidud, et oodates ettepanekut patsientidelt suurema hulga raha nõudmiseks, räägib minister iseenda algatatud leppele vastu.