"Orkaan Sandy on hetkel, esmaspäeva hommikul, maandumist alustanud. Rasked vihmapiisad trummeldavad katusel ja tuuleiiilid painutavad puid. Rannikualadel, sealhulgas Manhattani servades, kardetakse päris tõsiseid tulvasid. Metroodest võivad taas saada maa-alused jõed. Mitmes osariigis, ka meie omas New Jerseys, mis New Yorgist teisel pool jõge, on välja kuulutatud eri-olukord. Mitte et asjad juba nii karmid oleks, vaid selleks, et föderaalabi kohe saaks, kui peaks vaja minema. Koolid, kauplused, osariigi kontorid ja muuseumid on suletud.

Tööle suundub igas veel lahtiolevas asutuses minimaalne, vaid hädavajalik personal. Idakaldal on peatunud enamik rongi- ja bussiliiklust, lennud jäävad ära. Eriolukord tähendab ka seda, et autoga sõitma võib minna ainult suure vajaduse korral. Teed pole küll liikluseks tõkestatud aga politseil on eriolukorra ajal õigus sind kinni pidada ja trahvi teha, kui selgub et oled niisama ringi tiirutamas. Mahalangevad puud ja elektriliinid on reaalne oht iga tormi puhul. Elanikel soovitatigi vähemalt kolme päeva toidumoon, joogivesi, küünlad ja patareid valmis panna.

New Jersey rannikul on mitmes supelrannas palktugedel laudteed ja promenaadid pilbasteks ja merre uhutud. Pikad merre ulatuvad muulid lõbustusparkidega on vist järgmised ohvrid. Käib kohustuslik evakueerimine üleujutusohtlikelt aladelt, sest tegemist pole ainult superkõrgete lainetega, vaid ka sellega, et orkaan surub merd maismaa poole tagasi, pealegi on kuu just kõrgete tõusude faasis. 

New Yorgi pilvelõhkuja korteris võib päris kõhe olla, tormipilved aknast mööda kihutamas. Ja elektrikatkestuse puhul oleks ka täitsa jama. Meie oleme end maamajas mugavalt sisse seadnud ega pelga moodsatest olmetingimustest sõltumist. Kui elekter peaks pikaks ajaks kaduma, on generaator valmis. Kui kraanidest vesi otsa saab, mis juhtub siis, kui kohalik elektril töötav pumbajaam seisma jääb, on meil suurtele veepudelitele lisaks aias mitmesajaliitrine vihmaveepaak ja Berkey söefiltrid. Mitme päeva toiduvarudest rääkimata. Toidutegemiseks gaasiballoonidel töötav grill terassil. Kuhu sa sellised riistapuud linnakorteris paneksid?

Linna kohal on imelik plaatinavalgus, selline eriskummaline eha ja videviku morfoos."

Hea Delfi lugeja USA-s, kirjuta meile, kuidas valmistub New York orkaaniks, kui tõsiseks see kujuneb ja millised on tagajärjed? Ootame teie kirju aadressil rahvahaal@delfi.ee, kasutada võib ka lehe vasakul servas olevat vormi ja postitada lugusid oma kasutajakonto alt.