Laupäeva hommikul lendab peaminister Andrus Ansip Helsingisse Trilateraalse Komisjoni Euroopa grupi nõupidamisele, kust siirdub õhtul Laosesse Euroopa Liidu liikmesmaade ja Aasia riikide tippkohtumisele.

Peaministrit saadavad välisnõunik Märt Volmer, Euroopa Liidu asjade direktor Juhan Lepassaar ning kommunikatsioonibüroo Euroopa Liidu infojuht Villu Känd. Laoses on kell meist viis tundi ees, nii et sealse aja järgi saabutakse ilmselt pühapäeva õhtul.

Peaministrit reisil saatev Villu Känd ütles Delfile, et Euroopa ja Aasia kohtumine (ASEM) algab esmaspäeval Laose pealinnas Vientianes, kus kahe päeva jooksul toimuvad töösessioonid. Plenaaride teemadeks on Kännu sõnul majandus ja rahandus, globaalküsimused, sotsiaalne ja kultuuriline koostöö ning regionaalsed küsimused.

Sõnavõtud on Kännu kinnitusel eelnevalt ära planeeritud ning jagatud Euroopa Liidu liikmesriikide ja teiste ettekandjate vahel. "Peaminister Andrus Ansip kõneleb esimesel töösessioonil esmaspäeval, teemaks majandus- ja rahandusküsimused," ütles Känd. "Esimesel päeval toimub ka laienemistseremoonia, kui liikmeks saavad Bangladesh, Norra ja Šveits."

Eestis tagasi on peaminister neljapäeva hommikuks ja ta juhatab Kännu sõnul valitsuse istungit nagu tavaliselt.

Foorum loodi Singapuri initsiatiivil

ASEM (Asia-Europe Meeting) kujutab endast foorumit Euroopa Liidu liikmesmaade ja Aasia riikide vahel, mis loodi Singapuri initsiatiivil ja mille formaalselt avati esimesel ASEM-i tippkohtumisel Bangkokis 1996. aasta märtsis.

ASEM-i liikmete arv on kasvanud nii EL laienemistega kui ka Aasia poolt ning praegu on 48 liiget: EL 27, 10 ASEAN riiki (Tai, Indoneesia, Malaisia, Kambodža, Filipiinid, Singapur, Vietnam, Birma/Myanmar, Laos, Brunei), Hiina, Jaapan, Korea, India, Pakistan, Mongoolia, Euroopa Komisjon, ASEAN Sekretariaat ning viimati, 2010.aastal Aasia grupiga liitunud Venemaa, Austraalia ja Uus-Meremaa.

ASEM on oma olemuselt informaalne dialoogi ja koostöö foorum, mille eesmärgiks ei ole dubleerida rahvusvahelisi organisatsioone. Tegevuse põhirõhk on asetatud poliitilisele, majanduslikule ja kultuurikoostööle, eesmärgiga tihendada kahe regiooni suhteid.

Eesti on ASEM-i täieõiguslik partnerriik alates 2004. aasta 8. oktoobrist. Toona 7.-8. oktoobril toimus Hanois Vietnamis 5. ASEM-i tippkohtumine, mil võeti vastu 13 uut partnerriiki. Kümme neist EL-i liikmesriigid ja kolm uut Aasia riiki (Kambodža, Laos ja Myanmar/Birma).