Tegemist on USA justiitsministeeriumi esimese tsiviilhagiga 2008. aastal päästetud suurtele eluasemelaenude finantseerijatele müüdud eluasemelaenude asjus, teatab Reuters.

USA suuruselt teine pank ostis 2008. aasta juulis riigi ühe suurima eluasemelaenude andja Countrywide Financial Corpi. Manhattani föderaalkohtule esitatud hagi järgi leiutas Countrywide 2007. aastal skeemi nimega „Hustle“ ja Bank of America jätkas seda. Skeemi eesmärk oli kiirendada kodulaenude menetlemist.

Programmi moto oli „Laenud liiguvad edasi, mitte kunagi tagasi“ ning sellega taheti kõrvaldada „tolliväravad“, mille eesmärk oli kindlustada, et laenud oleksid reeglitepärased, mitte pettuse teel saadud, teatas valitsus.

Programmiga kaotati käändajate nõue kõigi laenude puhul peale kõige riskantsemate ning asendati need laenuspetsialistidega, keda varem peeti ebapädevateks isegi laenajate küsimustele vastama.

See viis halbade laenude osakaalu kuni 40 protsendini, mida on üheksa korda üle normi, kuid Countrywide varjas seda Freddie Maci ja Fannie Mae' eest ning andis isegi preemiat töötajatele, kes avastatud probleemid ümber lükkasid.

Maksejõuetuks muutumiste ja laenu tagatiste äravõtmiste arv laenu katteks suurenes hüppeliselt, ometi keeldus pank tagasi ostmast paljusid selle skeemiga antud laene, mida ei suudetud tagasi maksta. Skeem töötas aga kuni 2009. aastani.

„Pettusel põhinev käitumine, millele viidatakse tänases kaebuses, oli silmapaistvalt jultunud oma ulatuses,“ ütles prokurör Preet Bharara. „Countrywide ja Bank of America andsid katastroofiliselt halbu laene ja esitasid arve maksumaksjatele.“

Hagiga tahetakse pangalt välja nõuda tsiviiltrahvid ja kolmekordne hüvitis föderaalse valeväidete seaduse järgi, mida valitsus on viimastel aastatel korduvalt kasutanud Wall Streeti vastu.