Järgmisel aastal tähistatakse 20 aasta möödumist Euroopa Liidu kodakondsuse loomisest. Kõikidele Euroopa Liidu kodanikele on lepingutega antud mitmeid õigusi, nagu näiteks õigus vabalt liikuda ja elada teises liikmesriigis, õigus hääletada ja kandideerida Euroopa Parlamendi valimistel ning elukohajärgse liikmesriigi kohalikel valimistel, teatab Euroopa Parlamendi Infobüroo Eestis.

Paraku teavad Euroopa Liidu kodanikud oma õigusi halvasti ning Euroopa kodanike aasta eesmärk ongi üldsust teavitada ja harida, pöörates erilist tähelepanu noortele. Hääletus Euroopa Parlamendis kinnitas kokkuleppe, milleni saadikud ja Euroopa Liidu ministrid olid juba varem jõudnud.

"Ajal, mil valitseb majanduslik, poliitiline ja sotsiaalne kriis, vaid 20 kuud enne järgmisi Euroopa valimisi, on äärmiselt oluline panna poliitilise tegevuse keskmesse Euroopa Liidu kodakondsuse ja osalusdemokraatiaga seotud küsimused," ütles Antigoni Papadopoulou (sotsialistid ja demokraadid, Küpros), raportöör, kes jälgis küsimuse menetlust parlamendis.

Raport võeti vastu 518 poolt, 63 vastu ja 19 erapooletu häälega.

Euroopa kodanike aasta raames korraldatavad üritused keskenduvad erinevate kodanikuõiguste selgitamisele, mis on seotud teistes Euroopa Liidu liikmesriikides elamisega; akadeemilise ja ametialase kvalifikatsiooni tunnustamisega; juurdepääsuga piiriülestele raviteenustele ja sotsiaalkaitsele ning programmidele nagu Erasmus, mis võimaldavad noortel välismaal õppida.

Aasta jooksul korraldatakse konverentse, harivaid üritusi ning teavituskampaaniaid ja kuulamisi parlamendis. Samuti pakutakse erinevatele huvigruppidele võimalusi oma kogemuste jagamiseks.