Ministeeriumi pressiosakonna teatel jõustub ministri allkirjastatud vallandamisotsus teisipäeval, kui see ilmub ametlikus häälekandjas Latvijas Vēstnesis, vahendab BNS.

Läti seaduste kohaselt on Lembergsil õigus otsus edasi kaevata.

Peaprokuratuuri ning keskkonnakaitse- ja regionaalarengu ministeeriumi juristide kogutud materjalide kohaselt sattus Lembergs huvide konflikti, langetades vähemalt 25 Ventspilsis ja Ventspilsi vabasadamas tegutseva ärimehe suhtes rohkem kui 350 otsust, millest said kasu Lembergs ja tema lapsed Līga Lemberga ja Anrijs Lembergs.

Lembergsi süüdistatakse veel ametivolituste kasutamises huvide konflikti olukorras, altkäemaksu võtmises, dokumentide võltsimises, võltsitud dokumentide kasutamises, riigiteenistujale kehtestatud piirangute ületamises ja muudes seadusrikkumistes.

Varem on kohus määranud Lembergsile tõkendiks Ventspilsi linnapea ja Ventspilsi sadama juhatuse esimehe kohuste täitmise keelu, kuid ametlikult jäi ta nendele ametikohtadele edasi.

Lembergsi peetakse üheks Läti oligarhidest, kel on märkimisväärne mõjuvõim riigi poliitikas. Temaga on lähedalt seotud seimis opositsiooni kuuluv roheliste ja talurahva liit (ZZS).