Kuigi Tallinna transpordiameti projektijuht Tiit Laiksoo lubas juba suvel avalikult, et liikluskaamerad hakkavad tööle ilmselt sügisest, siis praegu peab mees nentima, et enne siseministeeriumi vastava osakonna tarkvara arenduse lõppu ja riigipoolset liiklusseaduse muutmist ei ole kaameraid täisrežiimil võimalik kasutada.

Nimelt ütles Laiksoo Delfile, et kaamerad on hetkel küll tehniliselt töökorras, kuid kogu süsteemi toimimiseks on eelnevalt vajalik ära teha kaks asja: esiteks luua vastav liides ja arendada välja sellega kaasnev tarkvara ning teiseks muuta praegu kehtivat liiklusseadust.

"Kuna rikkujate fikseerimine ja vastutusele võtmine eeldab liiklusseaduse muutmist ja vastava andmekogu täiendamist, ei ole seniks võimalik isikutega seotud andmeid koguda. Millal riik vastavad seadusemuudatused vastu võtab, ei ole teada. Tallinna linn esitas vastavasisulised ettepanekud riigile (majandus-ja kommunikatsiooniministeeriumile) käesoleva aasta jaanuaris," ütles Laiksoo Delfile.

Seadusemuudatused esitatakse aasta lõpuks

Probleemiks ongi eelkõige see, et praegu kehtiv seadus räägib ainult kiiruskaameratest, mitte aga lisaks ka punase fooritule rikkujaid ja ühissõidukite raja lubamatuid kasutajaid tuvastavatest liikluskaameratest.

Kui siseministeeriumi infotehnoloogia-ja arenduskeskuse strateegiadivisjon (SMIT) on lubanud Laiksoo sõnul oma arendustega saada valmis aasta lõpuks, siis majandus-ja kommunikatsiooniministeeriumi pressinõuniku Rasmus Ruuda väitel on hetkel liiklusseaduse muutmise arutelu alles käimas.

"Ministeeriumis seaduseelnõu arutelu alles käib ja me loodame selle esitada valitsusele aasta lõpuks. Seda, mis sinna täpsemalt sisse lõpuks ka jääb, on valitsuse otsustada," ütles Ruuda Delfile.

Seniks aga, kuni need eelnevad kaks tingimust ei ole täidetud, töötavad linna transpordiameti projektijuhi sõnul kaamerad endiselt edasi testrežiimil ning rikkujate trahvimine võimalik ei ole.

Ligi 300 000-eurosed kaamerad

Aprillis paigaldati Tallinnas Kristiine keskuse juures asuval nn Taksopargi ristmikule neli liikluskaamerat, mis on enda pilgu pööranud Sõpruse puiesteele ja Endla tänavale. Kaamerate vaatlusvälja jäävad Sõpruse puiesteelt ja Endla tänavalt kesklinna poole suunduvad kõik 3 + 3 sõidurada, kirjutas Eesti Päevaleht.

Kaamera ei jälgi sealjuures ainult kiirust, vaid ka punase fooritulega ristmikule sõitmist ning ühissõidukeile mõeldud raja väärkasutamist.

Kaamerad püstitas ettevõte Alarmtec, kes hooldab kaameraid kuni järgmise aasta lõpuni. Kõik see läks linnale maksma 285 000 eurot. 2011. aasta uurimisnädalal tuvastati taksopargi ristmikul 4000 rikkumist päevas.