Arstide liit, tervishoiutöötajate kutseliit ja haiglate liit kogunesid keskpäeval, et jätkata läbirääkimisi Lääne-Tallinna keskhaiglas koos haigekassa nõukogu esimehe, sotsiaalminister Hanno Pevkuri ja haigekassa juhi Tanel Rossiga.

Arstide liidu peasekretär Katrin Rehemaa ütles pärast läbirääkimisi, et kokkuleppele ei jõutud, kuna sotsiaalminister ei andnud ühtki konkreetset lubadust ning tema suust tuli ainult „udune jutt“. Rehemaa sõnul pole riik näidanud üles tahet, et lahendus leida.

Eile ütles Rehemaa, et kui kõik osapooled pingutavad, siis on võimalik kokkuleppele jõuda nii statsionaarse töökoormuse vähendamises, residentide täistööaja tasustamises kui ka hooldajate, õdede ja arstide miinimumtunnitasudes.

Samas on arstid valmis ka negatiivseks stsenaariumiks. Nii arutas eile streigikomitee pikaajalist streigistrateegiat. Otsus, millise skeemi alusel järgmisel nädalal vajaduse korral streiki jätkatakse, tehakse pärast läbirääkimisi. Teada on, et neljapäeval ja reedel toimub toetusstreik Valga haiglas, kus peatatakse eriarstide ambulatoorsed vastuvõtud.

Sotsiaalminister Hanno Pevkur kinnitas täna, et hoolimata haiglate liidu ettepanekust haigekassa eelarve lugemine edasi lükata, toimub see siiski plaanitult reedel. Samas arutatakse siiski ka eelarve versiooni, mille kohaselt jaotub meedikute palgatõus kahele aastale ning järgmisel aastal tõuseksid hooldajate palgad 13,7, õdedel 9,7 ja arstidel 6,1 protsenti.

Eile õhtul saatsid õdede liit ja tervishoiutöötajate ametiühingute liit haiglate liidule kirja, et nad on nõus selle pakkumise vastu võtma.