Juba neljas streik aasta jooksul halvab tõenäoliselt rongi- ja praamiliikluse, häirib lennuliiklust ning viib avalike teenuste katkemiseni. Ametiühingud tahavad tööseisakuga valitsusele teatada, et ei lepi kolmanda järjestikuse kasinusaastaga, vahendab BNS.

Kreeka peaministri Antonis Samarase koalitsioonivalitsus peab läbirääkimisi nn troika - Euroopa Liidu, rahvusvahelise valuutafondi (IMF) ja Euroopa keskpanga (EKP) - esindajatega, et saada kätte pankroti vältimiseks hädavajalikud laenumaksed.

Valitsusel on kästud reformidega majandust ergutada ja järgmise aasta eelarvet 9,2 miljardi euro võrra kärpida, et saada järgmisel kuul kätte 31,5 miljardi euro suurune osamakse.

Rida varasemaid kärpeid on suutnud Kreeka eelarvepuudujäägi viia kuue protsendini sisemajanduse koguproduktist (SKP), kuid see on saavutatud palkade, pensionide ja hüvitiste kärbete arvelt.

Iga neljas kreeklane on ametlikult töötu, kuid ametiühingute väitel on tegelik töötute arv veelgi suurem. Lisaks on riigi majanduslangus süvenemas.

Riigis kasvavat viha peegeldas president Karolos Papouliase paljastus, et ta ütles eelmisel nädalal Kreekat külastanud Saksa kantslerile Angela Merkelile, et ta "otsiks uue rahva", millele kärpeid peale suruda.

Ametiühingud, kommunistidest töölised ja vasakpoolsed korraldavad Ateenas alates 8-st GMT järgi (Eesti aja järgi kella 11-st) eraldi meeleavaldused ning suuruselt teises linnas Thessalonikis toimuvad sarnased üritused.