Pressiesindaja Pia Ahrenkilde-Hansen ütles kolmapäeval, et sisemised kõnelused seaduse üle - „teenistustevahelised konsultatsioonid“, viimane samm enne otsuse tegemist – mis pidid algama järgmisel kuul, jäävad ära, teatab EUobserver.

„Igasugused ettepanekud tubakaseadusandluse ümbertegemiseks teeb järgmine volinik, kes selle portfelli eest vastutab ... Selle keerulise seadustekogu ülevaatamine lükatakse edasi ajale, kui meil on uus tervishoiu- ja tarbijapoliitikavolinik,“ ütles Ahrenkilde-Hansen.

Ta keeldus ütlemast, kas töö algab uuesti algusest või jätkatakse sealt, kus tagasi astunud volinik John Dalli pooleli jäi.

Dalli kaotas oma koha teisipäeval segastel asjaoludel.

Euroopa Kosmisjon teatas, et Dalli astus tagasi pärast seda, kui komisjoni president José Manuel Barroso näitas talle Euroopa Liidu pettusevastase büroo OLAF-i raportit, milles väideti, et Dalli on süüdi ebasobivas käitumises seoses tubakatööstuse lobiga.

Dalli ütleb, et ta vallandati ja kogu afäär on mõeldud uue seaduse vastuvõtmise takistamiseks.

„Mul paluti tagasi astuda,“ ütles Dalli Ateenas asuvale uudisteportaalile New Europe.

Dalli sõnul on seaduseelnõu, milles tehti koos teiste meetmetega ettepanek panna sigaretipakkidele 75 protsendi ulatuses suitsetamisega seotud haiguste pildid, olnud valmis teenistustevahelisteks konsultatsioonideks juba alates augustist. Seda on aga juba kaks korda edasi lükanud Euroopa Komisjoni tsiviilteenistuste ülem Catherine Day.

„Nüüd on minu jaoks tõenäoline, et sellist direktiivi selle komisjoni ajal ei tule ... mis on tubakatööstusele suur võit,“ ütles Dalli.

OLAF-i juht, endine Itaalia prokurör Giovanni Kessler ütles samal ajal Brüsselis ajakirjanikele, et uuris võimalust, et tema teenistusega on manipuleeritud.

Kogu lugu keerleb ümber põsktubakatootja Swedish Match ja Malta ärimehe, kes tunnab Dallit.

Kessleri sõnul kohtusid Swedish Matchi heaks töötanud lobistid ärimehega kaks korda ja viimane taotles „suurt“ summat raha, et panna Dalli seaduseelnõu muutma, ja Swedish Match teatas sellest komisjonile.

Kessler lisas, et Dalli oli teadlik, et keegi talle lähedane isik küsis korduvalt raha, et muuta komisjoni poliitikat ... ta oli sellest teadlik, aga ei teinud midagi selle peatamiseks, takistamiseks või sellest teatamiseks.

OLAF-i šeff nimatas seda „klassikaliseks“ juhtumiks, kus normaalset lobitööd „reostab“ korruptsioon.

Swedish Matchi roll selles loos võib aga olla keerulisem.

Malta meedia avaldas kolmapäeval e-kirja, mis näitab, et Rootsi firmat esindav Brüsseli lobigrupp Estoc palus ise Malta ärimehel korraladada raha eest kohtumine Dalliga.

Selline palve esitati selle aasta märtsis, kaks kuud enne seda, kui Swedish Match komisjonile kaebas, et Dalli vahendaja püüab neilt raha välja pigistada.