Poola välisministeerium kutsus kolmapäeval välja Venemaa suursaadiku, et väljendada Poola valitsuse nördimust ohvrite laipade šokeerivate fotode avaldamise üle internetis, vahendab BNS.

„Poola ootab Venemaa võimudelt kindlaid samme, uurimise avamist selle sündmuse alusel ning lekke eest vastutavate isikute vastutusele võtmist,“ rõhutatakse ministeeriumi teates.

Avalikkuse pahameel vallandus teisipäeval, kui Poola meedia teatas, et venekeelses blogis on avaldatud šokeerivad fotod lennukatastroofis hukkunute laipadest, mis tehti ilmselt õnnetuspaigal ja surnukuuris.

Osadel piltidel tundus olevat kujutatud Poola presidendi säilmeid morgis.

„Kellelgi pole õigust haavata ohvrite perede, sõprade ja kaastöötajate tundeid,“ ütles Poola välisminister Radosław Sikorski Poola uudisteagentuurile PAP.

Ta ütles, et selliste fotode avaldamine toidab konspiratsiooniteooriaid Smolenski õnnetuse kohta, tekitades poleemikat poolakate seas.

„Me ei lase sel juhtuda,“ kinnitas ta.

2010. aasta 10. aprillil kukkus Smolenski lähistel puruks Poola presidendi lennuk, milles viibis 96 Poola eliidi esindajat, kaasa arvatud riigipea Lech Kaczyński, kes olid teel Katõni ohvrite mälestusüritusele. Õnnetuses hukkusid kõik pardalviibinud.