„Tegime otsuse pakutud kollektiivlepingu ettepanek vastu võtta väga raske südamega, sest selles pakutav palgatõus jääb alampalka saavate õdede ootustele alla ning ei sisenda kindlustunnet Eesti tervishoiu tuleviku suhtes. Pakkumist vastu võttes oli meie eesmärk jõuda lähemale olukorrale, kus patsiendid pääseksid taas terviseabi saama. Kutsume haigekassat tunnustama õdede rahumeelset ja patsiendikeskset läbirääkimiste stiili ja tegema otsuse seni pakutust suuremale palgatõusule,“ ütles Eesti õdede liidu volikogu aseesimees Ilme Tropp.

Eesti Õdede Liit on läinud läbirääkimistele sooviga saada õdedele inimväärne tunnitasu alammäär – viis eurot tunnis. Me oleme olnud valmis jagama oma üsna vaoshoitud palgatõusu soovi kahe aasta peale," seisab õdede liidu volikogu otsuses.

Samas kutsub õdede liit haigekassa nõukogu kehtestama õendustöötajatele tunnitasu alammäära 2013. aastaks 4,33 ja 2014. aastaks 4,83 eurot. See oleks kompromiss soovide ja pakutu vahel.

Eesti õdede liidu  tuletab meelde, et nende enam kui 4000 liiget ei ole kordagi streikinud ega ole ära jätnud ühtegi vastuvõttu.

Eesti õdede liit on arvukaim ja kõigi maakondade õdesid ühendav organisatsioon, kuhu kuulub üle 4000 liikme ehk rohkem kui pool Eesti õeskonnast. Õdede liitu kuuluvad nii üldõed kui kõikide õenduserialade õed: terviseõdedest pereõed ja kooliõed, kliinilise eriala õed nagu näiteks lasteõed ja koduõed, intensiiviõed, hambaraviõed, vaimse tervise õed, õde-õpetajad ning ämmaemandad.