"Peaministri ametisse valiti välja 1. oktoobril parlamendivalimised võitnud koalitsiooni liider Bidzina Ivanišvili," ütles Saakašvili pressiesindaja Manana Manžgaladze pressikonverentsil, vahendab BNS.

Teisipäeval teatasid ametnikud, et Ivanišvili sai tagasi Gruusia kodakondsuse, mis oli vajalik valitsusjuhi ametisse astumiseks.

Peaministrina saab miljardär Ivanišvili ulatuslikud uued volitused, kui presidendi roll põhiseadusemuudatuste jõustumisel pärast Saakašvili teise ametiaja lõppu 2013. aastal oluliselt väheneb ning Gruusiast saab peamiselt parlamentaarne riik.

Ivanišvili juhitud koalitsiooni Gruusia Unistus ootamatu võit lõpetas Saakašvili partei Ühtne Rahvuslik Liikumine üheksa aastat kestnud domineerimise endises nõukogude liiduvabariigis.

Esialgsete valimistulemuste kohaselt saab Gruusia Unistus 150-kohalises parlamendis 85 ning Ühtne Rahvuslik Liikumine 65 kohta.

Ent Ivanišvili koalitsioonil ei õnnestunud saavutada parlamendis põhiseaduslikku enamust, mis oleks andnud talle samasuguse võimu riigi üle nagu Saakašvili ametist lahkuval valitsusel, mis tuli võimule pärast 2003. aasta roosirevolutsiooni.

Ivanišvili on lubanud jätkata Saakašvili kõigutamatult Lääne-meelset välispoliitikat ning säilitada ambitsioon ühineda NATO-ga, mis on pahandanud Venemaad, lubades samas parandada suhteid ka Moskvaga.

Ivanišvili on juba välja kuulutanud oma esimese valitsuse koosseisu, millesse kuulub mitmeid endisi diplomaate, roosirevolutsiooni eelse presidendi Eduard Ševardnadze valitsuse veteranpoliitikuid ning uustulnukaid nagu AC Milanis mänginud jalgpallitäht Kahha Kaladze, kes nimetati energeetikaministriks.

Ivanšvili nimetamise peaministriks peab kinnitama uus parlament, mis peaks kogunema esimesele istungile hiljem sel kuul.