Süüdistused on seotud Udaltsovi avaldustega, mis ta väidetavalt tegi kohtumisel, mida salaja lindistati ja esitati siis vastuolulises dokumentaalfilmis „Protesti anatoomia 2“, mida näidati 5. oktoobril telekanalis NTV, vahendab RIA Novosti.

Uurijad analüüsisid NTV-lt saadud videosalvestust ja tegid järelduse, et pole tõendeid selle kohta, et videomaterjal oleks võltsitud, teatas uurimiskomitee pressiesindaja Vladimir Markin.

„Me tegime kindlaks, et hääl, mida on kuulda „Protesti Anatoomia 2“ stseenides, mis on filmitud varjatud kaameraga, kuulub Udaltsovile ja videos näidatud kohtumine leidis aset 2012. aasta juuni teises pooles ühes korteris Valgevene pealinnas Minskis,“ ütles Markin.

Riiklik telekanal NTV näitas väidetavalt salaja filmitud salvestist, milles vasakpoolse opositsiooni juht Udaltsov kohtus Gruusia poliitiku Givi Targamadzega, et arutada plaani võimu ülevõtmiseks Venemaa linnades, sealhulgas Kaliningradis.

„Udaltsov kinnitas, et kohtus 2012. aasta suvel Gruusia kodanikega, kellest üht nimetas ta Georgi Vassiljevitšiks,“ ütles Markin varem. „Ta ütles, et uuris seaduslikke võimalusi oma vasakrinde finantseerimiseks.“

Pärast nende süüdistuste esmakordset esitamist nimetas Udaltsov salvestust võltsituks ning teatas, et otsib advokaatide abi. Samuti väitis ta, et dokumentaalfilm on uue repressioonide laine algus president Vladimir Putini vastaste vastu.

„Ma olin uurijatega täiesti avameelne, sest mul pole midagi varjata. Ma ei ole kindel, miks on uurimiskomitee keskendunud kellelegi Georgi Vassiljevitšile,“ ütles Udaltsov eelmisel nädalal. „Ma olen viimastel kuudel kohtunud kümnete inimestega, sealhulgas grusiinide, valgevenelaste ja ukrainlastega, aga ka Euroopa riikide kodanikega. See on poliitikategelase puhul normaalne. Mõnedel juhtudel oleme me taotlenud rahastamist ärimeestelt. Aga me ei ole kunagi arutanud mingisugust vägivaldset aktsiooni ega saanud mingeid instruktsioone ega raha üheltki välisriikide salateenistuselt.“

Udaltsov kordas ka, et ei ole kunagi Targamadzega kohtunud.

Gruusia eelmise parlamendi kaitse- ja julgeolekukomitee esimees Targamadze, kes on president Mihheil Saakašvili lähedane liitlane, mõistis dokumentaalfilmi intervjuus Vene ajalehele Novaja Gazeta hukka ning nimetas seda propagandaks.

NTV dokumentaalfilmis väideti, et Targamadze aitas organiseerida värvilisi revolutsioone, mis aitasid 2000. aastatel Gruusias ja Ukrainas võimule opositsioonijuhid.