Komisjon koguneb kodanikujulguse aumärkide ettepanekuid arutama novembri esimestel nädalatel, ütles justiitsiministeeriumi pressiesindaja BNS-ile.

Delfi esitas tänavu kodanikujulguse aumärgile ka reformierakondlase Silver Meikari kandidatuuri, põhjendades seda Meikari julgusega üles tunnistada oma osaluse Reformierakonna varjatud rahastamises ja nimetas ka Kalev Lillo ning Kristen Michali nime, kes aitasid tal oma nime all raha Reformierakonnale annetada. Riigiprokuratuur lõpetas esmaspäeval Meikari avalduse põhjal algatatud kriminaalmenetluse, leides, et kahtlustust ei ole võimalik kohtus tõestada.

Kodanikujulguse aumärgi saajad otsustab selle statuudi järgi viieliikmeline komisjon, mida juhib justiitsministrina Kristen Michal. Lisaks Michalile kuuluvad komisjoni riigi peaprokurör Norman Aas, politsei- ja piirivalveameti peadirektor Raivo Küüt ning kuriteoennetuse nõukogu liikmed Jüri Saarja ja Jaan Sootak.

Kodanikujulguse aumärke, millega riik väärtustab kodanike julgust kuritegude ärahoidmisel ja kuriteoohvrite abistamisel, annab justiitsminister välja alates 2004. aastast ja mullu sai aumärgi kümme inimest.

Aumärgiga tunnustatakse inimesi, kes on ära hoidnud kuriteo või takistanud selle toimepanemist, aidanud kinni pidada kurjategijat, abistanud kuriteoohvrit või aidanud muul moel suurendada kaaskodanike turvatunnet.