Iva sõnul tuleb Priit Toobali ja Lauri Laasi ning eile Reformierakonna rahastamisskandaali uurimise lõpetamisest teha ühene järeldus, et erakondade rahastamine vajab täpsemat regulatsiooni.

"Igasugune kahtlus erakondade varjatud rahastamise osas mõjutab negatiivselt erakondade ja poliitika mainet," ütles Iva Delfile. "Erakondade rahastamise kontroll peab olema tõhus ja seaduses kirja pandud nõuded võimalikult täpsed."

IRL-i hinnangul ei saa siinkohal piirduda kosmeetiliste muudatustega. Iva täpsustas, et praeguseks on kõik erakonnad ning mitmed organisatsioonid ning institutsioonid esitanud oma ettepanekud, kuidas erakondade rahastamisse selgust tuua. "Need ettepanekud tuleb läbi analüüsida ning kõige tõhusamad neist ellu viia," lausus ta.

Samuti peab riigikogu kiiremas korras likvideerima õiguskantsleri poolt viidatud võimaliku põhiseadusliku vastuolu seoses saadikupuutumatusega.

"Selline olukord, kus prokuratuur käitub kehtiva seaduse järgi, kuid süüdistuse esitamine siiski ei ole võimalik, ei ole õigusriigile kohane," leidis Iva.

Saadiku puutumatus on tema sõnul vajalik selleks, et tagada saadikule võimalus teostada rahva poolt antud mandaati ning osaleda takistusteta riigikogu istungil, mitte selleks, et takistada õigusmõistmist.

Riigiprokuratuur kontrollis Silver Meikari väiteid, mis käsitlesid Reformierakonna ebaseaduslikku rahastamist ning leidis, et tegu on sõna sõna vastu juhtumiga, mistõttu pole võimalik kellelegi süüdistust esitada.

Riigi peaprokurör Norman Aas esitas 7. septembril õiguskantslerile taotluse teha riigikogule ettepanek anda nõusolek Priit Toobalilt ja Lauri Laasilt saadikupuutumatuse äravõtmiseks ja nende suhtes süüdistusakti koostamiseks.

Riigikogu liikmete saadikupuutumatuse põhiseadusvastase rikkumise tõttu ei pidanud õiguskantsler põhjendatuks esitada riigikogule ettepanekut anda nõusolek Toobali ja Laasi suhtes süüdistusakti koostamiseks. Õiguskantsler tagastas taotlused riigiprokuratuurile 8. oktoobril.

Õiguskantsler Indrek Teder on seisukohal, et läbiotsimistega ilma riigikogu nõusolekuta on kriminaalasjas kahtlustatavate riigikogu liikmete Priit Toobali ja Lauri Laasi saadikupuutumatust põhiseadusvastaselt rikutud.