"Konverents ei ole mõeldud ainult IRL-i liikmetele – oleme püüdnud kutsetega meeles pidada ennekõike neid inimesi, kes 20 aastat tagasi selles protsessis aktiivselt ühel või teisel kujul kaasa lõid," rääkis Kukk.

Mart Laari esimene valitsus oli võimul pisut üle kahe aasta 1992. aasta 21. oktoobrist kuni 1994. aasta 8. novembrini. 32-aastaselt valitsusjuhiks saanud Laar oli toona Euroopa noorim peaminister.

Konverents toimub Estonia kontserdisaalis ning kohad registreeritakse sooviavalduste laekumise järjekorras. Kes saali ei mahu või kohale minna ei taha, saab jälgida ka otseülekannet, mida kantakse üle IRL-i koduleheküljel.

Kõnelevad esimese valitsuse ministrid

Ürituse avab IRL-i esimees, kaitseminister Urmas Reinsalu. Seejärel räägib Eesti kongressi liige ja peaminister Mart Laari nõunik olnud Tiit Pruuli teemal "Uskumatult hea algus".

Kolmandana saab sõna 1991–1995 Eesti Panga president olnud Siim Kallas, kes kõneleb teemal "Pangad ja poliitika, toona ja täna", ning pärast Kallast Eesti Panga uus president Ardo Hansson, kes räägib valitsuse olematutest valikutest 1992. aasta majanduse ja finantssektori stabiliseerimisel.

Aino Lepik von Wirén, Mart Nutt ja Indrek Tarand räägivad välismaalaste seadusest ja küsivad, miks demokraatliku maailma head tavad Eestis õli tulle valasid. 1992–1994 justiitsminister olnud Kaido Kama räägib omandireformist – tagastamisest, erastamisest ja ärastamisest.

Päeva esimese poole lõpetab 1994.–1995. aastal reformiminister olnud Liia Hänni oma tollaste valikutega. Pärast lõunapausi jätkub konverents Valges saalis Kalle Muuli raamatu "Isamaa tagatuba" esitlusega ja Sinises saalis Mart Laari pressikonverentsiga.

Lõppsõna on Mart Laaril

Aastatel 1992–1993 Mart Laari esimeses valitsuses siseminister olnud Lagle Parek räägib teemal "Siseminister soovunelmate ja reaalsuse konflikti epitsentris".

1992.–1994. aastani Mart Laari valitsuses sotsiaalminister olnud Marju Lauristin räägib uue sotsiaalsüsteemi raskest algusest. 1994. aastal rahandusminister olnud Heiki Kranich meenutab, kuidas tehti maailma esimest proportsionaalset tulumaksu.

1994. aastal välisminister olnud Jüri Luik räägib teemal "Eesti kannapööre Idast Läände". Seejärel kõneleb 1991–1994 Rootsi peaminister olnud Carl Bildt Laari esimese valitsuse globaalsest tähendusest.

Aastatel 1992–1994 kultuuri- ja haridusminister olnud Paul-Eerik Rummo küsib "Kui liberaalsed me siis olime?" ning seejärel võtab aastatel 1990–1992 Eesti kongressi aseesimees olnud ja Eesti põhiseaduse projekti peamine autor Jüri Adams kokku, mis läks hästi ja mis halvasti.

Välja on lubatud, et lõppsõna saab konverentsil Mart Laar.