"Anonymous ei ole organisatsioon tavapärases mõttes. Seal ei ole juhte, käsuliini ega ülevaadet liikmete kohta. "Liikmeks" saamiseks piisab, kui inimene otsustab Anonymousega liituda - ühtegi avaldust pole vaja täita ja keegi nimekirja ei pea," selgitas Ottis.

"Ehkki Anonymous on viimasel ajal tuntuks saanud oma küberründekampaaniate poolest, tehakse selle sildi all ka muid, nii seadusega kooskõlas kui vastuolus olevaid, väljaastumisi. Ka teemade ring, millega seda organisatsiooni siduda võib, ei ole selgelt defineeritud ning see muutub ajas."

"Heaks näiteks võib siinjuures võtta käesoleva aasta alguses toimunud ACTA-vastased protestiüritused Tallinnas ja Tartus. Ehkki enamik kohalolijaid trotsisid külma kodanikuna oma õiguste eest seistes (sh ma ise ning mitmed teised küberkaitsega seotud inimesed), oli ka neid, kes varjasid oma identiteeti Anonymouse üheks sümboliks oleva Guy Fawkesi maski taha peitudes," meenutas Ottis.

Ottise sõnul võiks põhimõtteliselt ka viimaseid Anonymouse rahumeelseteks liikmeteks lugeda, kuid probleemseks muutub olukord siis, kui oma (eel)arvamust hakatakse teistele peale suruma, näiteks küberrünnakuid korraldades.

Ähvardusi ei maksa üle tähtsustada

Ehkki Anonymous on minevikus läbi viinud mitmeid kõrge profiiliga kampaaniaid, ei tohiks käesoleva nädala sündmusi Eestis Ottise kinnitusel üle tähtsustada.

"Esiteks, Eesti valitsuse vastane üleskutse ei haaku hästi Anonymouse olemasoleva "motivatsioonipaketiga", mis keskendub pigem inimõigustele. Pole vist ühtegi valitsust, kes naudiks kodanikkonna 100-protsendilist toetust ning Eesti ei ole siin erandiks," viitas ta.

Teiseks on Ottise hinnangul jäänud väga segaseks, kuidas Eesti riigiasutuste või ettevõtete ründamine riiki või kodanikku aitab. Mees selgitas, et praktikas tähendab see lisakulutusi, mille lõpuks maksab kinni maksumaksja.

"Kolmandaks, Anonymous on pigem huvitatud meediakajastusest, kui inimeste elu või vara kahjustamisest. Seetõttu on neil kasulik rünnata asju, mis tekitavad meedias palju uudiseid, kuid mis elanikkonna heaolu otseselt ei kahjusta (nt parteide veebilehed)," rääkis Ottis.

"Praegu on tegemist pigem kohaliku taseme ettevõtmisega, mille põhjused ja toimimisloogika jäävad nii Anoymouse laiemale liikmeskonnale kui ka muule maailmale mõistetamatuks. Sellest tulenevalt ei ole oodata tõsisemat küberintsidenti, küll aga võib toimuda nõrgemaid küberründeid."