Hiina moodsa demokraatialiikumise isaks peetav Wei kiitis Mo Yani kirjanikuoskusi, kuid pidas küsitavaks seda, et värske laureaat lisas Mao Zedongist kirjutatud mälestusraamatusse oma käega kopeeritud lõigu ühest Hiina eksliidri kõnest, vahendab BNS.

"Auhinna puhul on tegemist vastutulekuga suuräri soovidele. Hiinas on andekaid kirjanikke, kuid valiku langetamine Mo Yani kasuks oli kommunistlikule režiimile vastuvõetavam," ütles Wei.

"Jälgides Hiina valitsuse katseid Mo Yani kandidatuuri nii enne kui pärast võitja väljakuulutamist üles puhuda, on selge, et otsus langetati Pekingile heameele valmistamise eesmärgil," sõnas Wei.

"Mo Yan on loonud fantaasiat ja tegelikkust, ajaloolisi ja ühiskondlikke vaatepunkte segades "maailma, mis meenutab oma keerukuses William Faulkneri ja Gabriel García Márquezi kirjutatut, tõukudes samal ajal hiina vanast kirjandusest ja suulisest traditsioonist", teatas Nobeli komitee.

Mo Yani võitu kiideti Hiina riigimeedias laialdaselt, kontrastina kahe aasta tagusele ajale, kui Hiina dissidendi Liu Xiaobo rahupreemia võidule järgnes sündmuse täielik eiramine.

Dissident Wei on Liu Xiaobod Hiina võimude suhtes liiga leplikuks pidanud. Wei veetis 18 aastat vanglas, kuni tal lubati USA presidendi Bill Clintoni sekkumisel 1997. aastal Ühendriikidesse eksiili lahkuda.