Püüdes demokraatide valimiskampaaniale taas hoogu sisse lükata pärast president Barack Obama nõrka esinemist teledebatil Mitt Romney vastu, läks Biden tihti rünnakule, vahendab Reuters.

Wisconsini osariigi kongresmen Ryan, kes on oma kogenud oponendist ligi 30 aastat noorem, andis aga ka omalt poolt tuld.

Vabariiklane naljatas, et sageli prohmakaid tegev Biden peaks mõistma, et mõnikord ei tule sõnad välja just õigel viisil.

Biden alustas rünnakut kohe alguses, esinedes emotsiooni ja kirega, mille puudumise eest Obamat eelmisel nädalal kritiseeriti.

Ryan jäi endale kindlaks ning asepresidendikandidaadid katkestasid tihti teineteist ja rääkisid korraga.

Biden irvitas ja naeris sarkastiliselt, püüdes nii Ryani kommentaaride väärtust vähendada.

Ryani sõnul näevad ameeriklased Obama välispoliitika katkikärisemist ning Biden ründas Romneyt kui „mittepresidendilikku“ pressikonverentsi korraldamise eest Liibüa teemal kohe pärast seda, kui USA konsulaati oli rünnatud ja suursaadik tapetud.

„Härra asepresident, ma tean, et te olete suure surve all kaotatu tagasi võitmiseks, aga ma arvan, et inimesi teenitaks paremini, kui me ei katkestaks teineteist pidevalt,“ ütles Ryan ühel hetkel.

„Hästi, ärge siis kasutage kõiki nelja minutit,“ vastas Biden ja lisas hiljem: „Ma ei tea, mis maailmas see mees elab.“

Ryani sõnul andis Obama administratsioon segadusttekitavat informatsiooni USA Liibüa-suursaadiku Christopher Stevensi tapmise kohta eelmisel kuul. „Presidendil kulus kaks nädalat, et tunnistada, et see oli terrorirünnak,“ ütles Ryan.

Biden tõotas, et administratsioon leiab rünnaku korraldajad ja parandab turvavead Benghazi diplomaatilises esinduses.

Kandidaadid istusid teineteise vastas laua ääres, kuid lähedus ei vähendanud konflikti, kui nad agressiivselt teineteisele kallale tungisid.

Ryan kaitses Romney salaja filmitud videot, milles viimane mõistab hukka „47 protsenti“ valijaskonnast, kes tema sõnul sõltub valitsusest ja peab ennast ohvriks.

42-aastane Ryan, kes on seitsmendat ametiaega kongressi liige ja esindajatekoja eelarvekomitee esimees, on populaarne konservatiivide hulgas oma eelarveplaani pärast, millega vähendataks valitsuse kulutusi ja loodaks vautšerite süsteem populaarse Medicare'i tervishoiuprogrammi jaoks eakatele. Demokraadid väidavad, et selle puhul maksaksid mõned pensionärid arstiabi eest rohkem.

„Me ei osale üheski vautšeriplaanis ega sotsiaalkindlustuse erastamises,“ kinnitas Biden.

69-aastane Biden, kes on senati väliskomitee ja kohtukomitee endine esimees, püüdis selgelt osutada tandemi Romney-Ryan rahvusvahelise kogemuse puudumisele.