Peaminister Andrus Ansip rääkis täna valitsuse pressikonverentsil, et otsuse, kas teist jäämurdjat läheb Eestile vaja, peab tegema äriühing.

„Kui see on majanduslikult kasulik, siis valitsus ei hakka seda kuidagi takistama,“ sõnas Ansip. „Kas Tallinna sadam peab või ei pea ostma jäämurdjat, see ei ole riikliku julgeoleku küsimus, see olgu Tallina sadama ostustada.“

Ansipi sõnul on iseküsimus see, kui tõsiselt läheb seda jäämurdjat vaja.

Ta meenutas, et juba Tiit Vähi valitsuse ajal juhiti tähelepanu selle, et Eestis toimub ristsubsideerimine ning Tallinna ja Muuga sadamat külastavad laevad maksavad kinni Pärnu sadama jää murdmise.

Peaminister võrdles kaubavahetuse suurusjärke, Soome lahe sadamatest läheb läbi 42 miljonit tonni kaupu, siis Pärnust kaks miljonit tonni.

„Jää murdmine ühe kuupmeetri turba jaoks maksab rohkem kui see turvas pärast Rootsis maskab,“ ilmestas Ansip. Tema sõnul on see delikaatne küsimus, kas kõik sadamad tuleb hoida talvel jäävabad. „Minus tekitab kõhklusi teadmine, et soomalsed kavatsevad jäämurdja teenust sisse osta ja müüvad oma jäämurdja meile maha.“