"Laienemispoliitika aitab kaasa meie kontinendi rahule, julgeolekule ja jõukusele," seisab Euroopa Komisjoni iga-aastases laienemisraportis - 75-leheküljelises dokumendis, mis võtab kokku kaheksa kandidaatriigi saavutused ja tegematajätmised, vahendab BNS.

Horvaatia on juba sisuliselt 28. liikmesriigiks vastu võetud, lõplikult saab temast Euroopa Liidu liige järgmise aasta juulis.

Tema ja teiste liikmesuse teele asunud Lääne-Balkani riikide jaoks tähendab see "investeeringut jätkusuutlikku demokraatiasse ja demonstreerib Euroopa Liidu jätkuvat võimekust globaalse tegijana".

"Laienemine Kagu-Euroopasse aitab vältida ebastabiilsuse tagajärgedega tegelemist märksa suuremate kulutustega," rõhutab raport.

2012. aasta reportis saavad hea hinnangu Albaania, Makedoonia ja Montenegro. Serbial ja Kosovol soovitatakse omavaheliste pingete leevendamiseks rohkem ära teha. Bosnialt oodatakse lihtsalt "rohkem tööd", enne kui tema liikmesustaotlust saab "usaldusväärseks" pidada.

Midagi uut pole ka ülejäänud kandidaatide osas. Island on lõhenenud küsimuses, kas ikka tuleks Euroopa Liiduga liituda või siiski mitte. 25 aastat liikmestaatust oodanud Türgi protsess seisab ummikus vaidluste tõttu Küprosega.

Viimastel kuudel Brüsseli ning endiste idabloki maade Rumeenia ja Bulgaaria vahel tekkinud poliitiliste tülide tõttu soovib Euroopa Komisjon panna tulevikus rohkem rõhku euroopalike väärtuste austamisele kandidaatriikides.