Bändi ülejäänud kahe kohtu all viibiva liikme, Maria Aljohhina (24) ja Nadežda Tolokonnikova (22) apellatsiooni kohus ei rahuldanud ning jättis neile varem mõistetud kahe aasta pikkuse karistuse jõusse, vahendab BNS.

Esimese astme kohus mõistis kolmiku süüdi usuvaenust ajendatud huligaansuses.

Bändi liikmed kinnitasid kolmapäeval oma süütust, osutades, et nende aktsioon oli suunatud Putini, mitte usklike vastu.

Samutsevitši vabastamine oli suureks üllatuseks, ent tema kaitsjatel õnnestus veenda kohut, et naine niinimetatud punkpalvuses osaleda ei jõudnud, kuna ta oli esimene, kelle turvamehed kirikust välja eskortisid.

Samutsevitši suhtes kehtib kaheaastane tingimisi karistus, mille vältel ta ei tohi rikkuda talle kehtestatud piiranguid ega panna toime uut kuritegu, vastasel korral ootab teda reaalne vangistus.

Samuti peab ta kaheaastase katseaja vältel vähemalt kaks korda kuus järelevalveametnikku külastama.

Aljohhina ja Tolokonnikova kaitsjatel on pool aastat aega kohtuotsuse edasikaebamiseks.

„Loomulikult on see ootamatu,“ ütles Jekaterina isa Stanislav Samutsevitš pärast otsuse avalikustamist AFP-le.

„Ühelt poolt olen väga rõõmus. Teiselt poolt olen pettunud otsuses teiste tüdrukute suhtes,“ lisas ta.

Kolm naist embasid üksteist, enne kui Samutsevitš klaasiga ümbritsetud süüaluste pingilt välja juhiti ja vabastati.

Pussy Rioti liikmete vabastamisele on kutsunud paljud tuntud inimesed alustades Madonnast ja lõpetades Birma demokraatiaikooni Aung San Suu Kyini, ning nad kandideerivad ka Euroopa Parlamendi mainekale Sahharovi auhinnale mõttevabaduse eest.

Bändi liikmeid hoiti alates vahistamisest märtsikuus Moskva vanglas ning nad tapitakse peatselt pärast apellatsioonikohtu otsust kolooniasse, mis asub tõenäoliselt Venemaa pealinnast kaugel.

Aljohhina ütles kolmapäeval kohtus, et kui kohtuotsus jääb jõusse „saadetakse meid vangilaagrisse ja me ei jää vait, isegi kui oleme Siberis“.

Enne apellatsiooniprotsessi algust andsid bändi toetajatele lootust peaminister Dmitri Medvedevi üleskutse määrata triole tingimisi karistus ja vabastada, samuti märgid mõjuvõimsa õigeusukiriku halastusest.

Ent advokaadid hoiatasid, et naised võivad loota mitte õigeksmõistmisele, vaid pigem karistuse lühendamisele, ning seda kartust ei hajutanud ka Putini viimane kommentaar.

Riigipea 60. juubeliks telekanalis NTV valminud filmis naeris Vene liider, kui intervjueerija esitas talle küsimuse Pussy Rioti kohta, nimetades bändi „andekaks“, kuna see on sundinud oma „ebasündsat“ nime kordama.

Ent sunnituna kommenteerima kohtu otsust, millega kolm naist vangi määrati, ütles Putin: „Nende vahistamine oli õige ning oli õige, et kohus langetas otsuse, mille ta langetas.“