Miinimumtunnitasude tõstmiseks on haigekassa nõukogu laual homme hommikul ettepanek võtta haigekassa jaotamata tulemist 2013. aastal kasutusele seadusega maksimaalselt lubatud osa ja tõsta hooldajate miinimumpalka haigekassa hinnakirjas 23, õdedel 17,5 ja arstidel 11 protsenti.

Arstide liidu peasekretär Katrin Rehemaa sõnul on tegemist kompromissettepanekutega, mis on tunduvalt väiksemad algsetest nõudmistest.

Rehemaa lisas, et rahaline kate on olemas haigekassa jaotamata kasumis ja seega ei ole tervishoiutöötajatega kokkuleppe sõlmimiseks vaja kelleltki raha ära võtta.

Tervishoiutöötajad ja haiglajuhid jõudsid täna ka ühisele seisukohale, missugused muudatused peaks tegema haigekassa, et vähendada arstide ja õdede koormusi.

"Tegime ettepaneku suurendada ambulatoorses esmases visiidis arsti ja õe tööaega 20 protsendi võrra ning iga statsionaari voodipäeva kohta suurendada arsti ja õe arvestuslikku tööaega 16 protsendi võrra," ütles Rehemaa ajakirjanikele.

Rehemaa sõnul vähendab see töö intensiivsust ja võimaldab tegelda iga patsiendiga kauem ja põhjalikumalt.

Haiglate liidu juht Urmas Sule ütles, et streigi lõpu aega esialgu öelda ei saa. Ka Rehemaa kordas varemöeldut, et steik lõppeb siis, kui kokkulepped on sõlmitud.

"Nüüd sõltub kokkuleppe sõlmimine ja streigi lõpetamine haigekassa ja riigi otsustest," lisas Rehemaa.

Tänasel koosolekul andis sotsiaalministeerium põhimõttelise nõusoleku, et kollektiivlepingu tingimusi laiendatakse ka kiirabitöötajatele ja teistele tervishoiutöötajatele, kelle rahastamine toimub otse riigieelarvest. Samuti lubas ministeerium, et arst-residentidele hakatakse palka maksma 40 tunni eest nädalas.