Põhiseaduskomisjoni esimees Rait Maruste ütles BNS-ile, et arutlusel oli ettepanekute pakett, mille tegi erakondade rahastamise järelevalve komisjon juba pea aasta tagasi.

„See puudutas erakondade rahastamise raamatupidamisreeglite ja aruandlusvormide ühtlustamist, millega allutada see suures osas avaliku raha kasutamine ühtsele ja selgele raamatupidamislikule arvestusele ning järelevalvele,“ sõnas ta.

Komisjon loodab teisipäeval jõuda ka lõpliku otsuseni, et uus erakondade raamatupidamise kord oleks võimalik kehtestada uuest aastast. Seniks tuleb tema sõnul ära teha ka ettevalmistustööd alates uute aruandlusvormide koostamisest, uuest tarkvarast kuni asjaosaliste informeerimiseni uuest korrast.

„Ma ei tea, kas uus aruandlusvorm tuleb põhjalikum, aga see tuleb täpsem. Praegu on seal sees asju, mis on erakondadele ka tarbetud ja koormavad,“ selgitas Maruste. „Edaspidi tuleb paremini korrastatud rahastamise raamatupidamislik järelevalve, mis allub üldisele raamatupidamislikule standardile.“