„Meil puuduvad eeldused leppe sõlmimiseks,“ ütles haiglate liidu juht Urmas Sule täna pärast ligi viis tundi kestnud läbirääkimisi ajakirjanikele. „Täna me ei jõudnud ühisele seisukohale, mida saaks allkirjadega kinnitada.“

Arstide liidu juht Andres Kork ütles, et mitme arstide nõudmisi puudutava punkti osas ei saa haiglate liit üldse läbi rääkida. Sellised punktid on näiteks kiirabitöötajaid ja arst-residente puudutavad küsimused.

„Residentide otsus, kiirabitöötajate otsus – see on riigi taseme otsus, see ei ole haiglate liidul kahjuks võimalik,“ rääkis Kork, et laua taha on vaja ka sotsiaalministeeriumi esindajat. „Ma ütleksin nii, et tegelikult nende kolme osapoole vahel, kes täna koos olid – kutseliit, haiglate liit ja arstide liit – eeldust ei olnudki.“

„Täna arutasime konstruktiivselt ja põhjalikult töökoormuste küsimusi,“ ütles Kork. Ta lisas, et kui töötüli algas üheksa kuud tagasi, siis ei saagi loota, et nüüd mõne tunniga kõik selgeks räägitakse. „Probleemide ring on ikka lai,“ lausus ta.

Samas avaldas Kork tänase arutelu üle heameelt ja ütles, et oli mõlemapoolselt väga sisuline ja konstruktiivne läbirääkimine. „See, et me ei jõudnud kokkuleppele, võib tunduda nagu oleks suured eriarvamused. Aga väga paljudes asjades meie seisukohad langevad kokku,“ kinnitas Kork.

Korgi sõnul on streigi peatamiseks kaks võimalust – kas leida lihtsalt kiire lahendus töötülile ja kirjutada alla kollektiivleping, aga see tähendab, et tulevikku puudutavad küsimused jäävad arutelu alt välja. Teine võimalus ongi panna kirja need ajad ja viisid, kuidas edaspidi tervishoiutöötajate tingimused paranema hakkavad. Just see viimane on Korgi sõnul praeguse streigi lõpetamise alus.

„Praegu paraku streik jätkub,“ lausus Kork. „Me katkestame streigi siis, kui on lepitud kokku olulistes punktides.“

Streik laieneb maakondadesse

Homme toimub haigekassa nõukogu koosolek, kuhu Sule sõnul haiglate ja arstide ühist ettepanekut teha ei ole võimalik. Esmaspäeval on sotsiaalminister Hanno Pevkuri juures tervishoiu tuleviku väljavaadete komisjoni istung ning pärast seda, esmaspäeval kell 16, toimub järgmine läbirääkimiste voor, mille kutsus kokku arstide liidu juhataja Andres Kork.

Eesti arstide liidu ja Eesti tervishoiutöötajate kutseliidu teatel liituvad streigiga esmaspäeval Pärnu haigla, Viljandi haigla, Narva haigla ja Kuressaare haigla plaanilise ambulatoorse arstiabi süsteem. Homme selgub, kas Põhja-Eesti regionaalhaiglas, Ida-Tallinna keskhaiglas, Lääne-Tallinna keskhaiglas ja Tartu ülikooli kliinikumis laieneb streik plaanilise statsionaarse arstiabi süsteemi.

Sel esmaspäeval algas tervishoiutöötajate streik Põhja-Eesti regionaalhaigla, Ida-Tallinna keskhaigla, Lääne-Tallinna keskhaigla ja Tartu ülikooli kliinikumi plaanilise ambulatoorse arstiabi süsteemis.

Streigi maksimaalne võimalik ulatus on kogu plaanilise arstiabi peatamine Tallinnas, Tartus, Pärnus, Viljandis, Narvas ja Kuressaares.

Streigi ajal töötavad kiirabi, erakorralise meditsiini osakonnad ja patsientidele osutatakse vältimatut arstiabi. Plaanilist arstiabi osutatakse kuni 18-aastastele lastele, rasedatele ja onkoloogilist ravi saavatele patsientidele.