Ralls Corp omandas varem sel aastal neli tuulepargiprojekti USA mereväe rajatise lähedal Oregoni osariigis. Obama kirjutas eelmisel nädalal alla korraldusele tehing blokeerida. Kohtuhagis väidetakse, et USA valitsus ületas oma volitusi, vahendab BBC News.

Tegemist on esimese blokeeritud välisinvesteeringuga USA-s 22 aasta jooksul.

Kavandatavate tuuleparkide asukoht on piiratud kasutusõigusega õhuruumi lähedal, mida kasutab USA mereväe relvasüsteemide väljaõppeasutus.

Ralls Corp, mille omanikud on kaks Hiina kodanikku, teatas oma esmaspäeval esitatud hagis, et USA president käitus ebaseaduslikul ja volitamata viisil. Obama ei järginud ettevõtte väitel seadust, mille järgi oleks ta pidanud kohtlema Ralls Corpi võrdsetel alustel.

„On usutavaid tõendeid, mis panevad mind uskuma, et Ralls Corporation võib tegutseda viisil, mis ähvardab kahjustada Ühendriikide rahvuslikku julgeolekut,“ teatas Valge Maja eelmisel nädalal blokeerimiskorraldust andes.

Ettevõte väidab, et Obama ei ole oma korralduse toetuseks tõendeid esitanud.

USA sõjavägi teatas, et kasutab Oregoni baasi mehitamata lennukite ja muu elektroonilise sõjapidamise varustuse testimiseks. Lennukid lendavad vaid 60 meetri kõrgusel kiirusega kuni 500 kilomeetrit tunnis.

Hiina kaubanduslik edumaa USA ees on saanud Obama presidendivalimiste kampaania üheks keskseks teemaks.