Euroopa Komisjoni energiavolinik Günther Oettinger avalikustab ajakirjandusse lekkinud raporti ametlikult neljapäeval. Seda arutatakse 18.-19. oktoobril toimuval tippkohtumisel, vahendab Iltalehti.

Euroopa tuumajaamades viidi stressitestid läbi pärast Jaapani Fukushima tuumajaamas maavärina ja tsunami tagajärjel juhtunud katastroofi.

Keskkonnaorganisatsioon Greenpeace teatas oma värskes raportis, et Rootsi tuumajaamades on nii suuri turvariske, et need kõik tuleks sulgeda. Raporti koostaja Rolf Lindahl ütles ajalehele Svenska Dagbladet, et tõsise õnnetuse võimalus Rootsi tuumajaamas on tõeline.

„Heidame kõrvale arusaama turvalisest Rootsi tuumaenergiast. Rootsi tuumajaamad on vanad, nendes on suuri turvariske, neis on puudus tööjõust ja oskusteabest ning ette tuleb palju ohtlikke olukordi,“ ütles Lindahl.

Greenpeace kritiseeris ka tuumaenergeetika ja tuumajaamade turvalisuse üle valvavate organite töötajate sidemeid. Kiirgusohutusinspektsiooni 14-st tuumajaamade kontrollijast koguni kümme on varem töötanud tuumaenergeetikas.

Rootsi kiirgusohutusinspektsiooni esindaja Leif Karlsson tunnistas lähedase sideme olemasolu kontrollijate ja kontrollitavate vahel. Ta kinnitas siiski, et Rootsi tuumajaamad on ohutud.