Valge Maja nimetas valimisi veel üheks verstapostiks Gruusia demokraatlikus arengus ning teatas, et riik on seadnud regionaalse ja ülemaailmse eeskuju, viies läbi konkurentsitiheda valimiskampaania, vahendab BBC News.

Euroopa Liit teatas, et Gruusia näitas üles austust põhivabaduste vastu.

Kui pea kõik hääled Gruusia 3766 valimisjaoskonnast olid loetud, juhtis Bidzina Ivanišvili opositsiooniliit 55 protsendiga, mis annaks 150-liikmelises parlamendis 77 kohta.

President Mihheil Saakašvili Ühinenud Rahvuslik Liikumine sai 40 protsenti häältest. Kaotuse sai Saakašvili ka ühemandaadilistes valimisringkondades.

Kohe, kui Ivanišvili Gruusia Unistuse võit selgeks sai, ilmus Saakašvili televisiooni otse-eetrisse ja teatas, et tema erakond austab valimistulemusi.

56-aastane Ivanišvili ütles, et Saakašvili jaoks oleks nüüd ainus õige otsus tagasi astuda ja kuulutada välja erakorralised presidendivalimised.

Miljardär Ivanišvili, kes soetas oma varanduse 1990. aastatel Venemaal metalli-, pangandus- ja kinnisvaraäris, lubas tasakaalustada suhted Moskvaga.

„Me anname oma parima, et klaarida suhted Venemaaga,“ ütles Ivanišvili, kuid lisas, et tahab kindlasti säilitada suhted ka Euroopa Liidu ja NATO-ga.

Ivanišvili edu tervitati Moskvas, kus peaminister Dmitri Medvedev ütles, et see näitab, et grusiinid tahavad muutusi ning ilmselt tähendab see, et parlamenti tulevad konstruktiivsemad ja vastutustundlikumad jõud.

„Kõik, mis hoiab Saakašvili kaugemal võimuinstrumentidest, on pluss Vene-Gruusia suhetele,“ ütles riigiduuma väliskomitee aseesimees Vjatšeslav Nikonov.

Washington pöördus nii Saakašvili kui Ivanišvili poole üleskutsega teha koostööd, kiites Gruusia kodanikke märkimisväärse sammu eest Gruusia demokraatia konsolideerumise suunas.

Euroopa Liidu ametnike sõnul oli valimiste läbiviimine üldiselt positiivne, kuigi vaatlejad tõid välja väga polariseerunud kampaania.