Delfi võttis vaatluse alla kahekümne rahvasaadiku esitatud arved, mis on riigikogu raamatupidamise poolt heaks kiidetud ja kuluhüvitamise korras väljamaksmiseks kinnitatud.

Nimetatud aruannetest selgub muuhulgas näiteks, et keskerakondlased Yana Toom ja Priit Toobal on agarad erinevate seminaride ja vastuvõttude korraldajad.

Näiteks korraldas Toom 8. veebruaril Vene kultuurikeskuses ürituse, mille eest esitas ta riigikogu kantseleile tema kuluhüvitistest hüvitamiseks 375,58-eurose arve. Arve põhjenduseks on Toom pannud lakooniliselt "kohtumine valijatega."

Niisamuti korraldas Toom 5. aprillil 150 eurot maksma läinud seminari ning 1. juunil 246-eurose kuluarvega ürituse koos toitlustamisega, mille palus oma kuluhüvitistest kinni maksta.

Samas ei piirdunud Toom aga vaid valijate harimise ja kostitamisega, vaid tasus näiteks enda kuluhüvitisest 23. aprillil Kohtla-Järvelt talle külla tulnud valijate bussiarve summas 384 eurot ning sõidutas oma valijad 24. augustil Loksa lähedale Kotka Forelli nimelisse turismikohta. See lõbu läks maksma 250 eurot, mille Toom hüvitamiseks ka esitas.

Valijatega lokaali kohtuma

Toomi erakonnakaaslane Priit Toobal on samuti kulutšekkide järgi lahke võõrustaja. Nii kohtus ta 13. jaanuaril oma kodukoha lähedal Viljandis asuvas City Lokaalis valijatega, mille kohta esitas kantseleile hüvitamiseks 132-eurose arve. Juba järgmisel päeval viis Toobal Viljandimaal aga läbi 600 eurot maksma läinud seminari koos toitlustusega ning samas kandis korraldas ta veel seminare ka aprillis ja juulis, mis läksid maksumaksjale maksma vastavalt 321,40 ja 500 eurot.

Sarnaselt Toomile on ka Priit Toobal päris mitmel korral valijaid bussidega sõidutanud. Näiteks maksis Toobal kinni 2. veebruaril, 14. märtsil, 18. aprillil, 3. mail, 14. mail, 4. juunil ja 14. augustil toimunud valijate bussireisid, mille arved jäävad vahemikku 96-400 eurot.

Kuigi Yana Toomi kulutšekkidelt puudus selgitus selle kohta, keda täpsemalt ta vedas, siis Priit Toobal on mitmel korral ära märkinud, et oma kuluraha eest on ta riigikokku ja mujale sõidutanud korduvalt Viljandi Suure-Jaani Gümnaasiumi õpilasi.

Lapsed riigikokku

Lisaks Toomile ja Toobalile on agar valijatega kohtuja ka IRLi peasekretär Priit Sibul. Tema üüris muuhulgas 22. jaanuaril Põlvamaal asuvast Kassioru puhkemajas ruume, mis läksid talle maksma 168 eurot. Väiksemaid kulutusi on Sibul teinud agaralt ka hiljemalt samas piirkonnas valijatega kohtudes ning need on enamasti läinud paarikümneste eurode arvete tasumiseks.

Küll aga jäi silma Sibula lahkus sarnaselt Toomile ja Toobalile valijate sõidutamises. Nimelt on näiteks Sibul tasunud Mõniste kooli ja Pühajärve põhikooli riigikokku sõidutamise arved, mis mõlemad jäävad ligikaudu 600 euro kanti.

Selle üle, et koolilapsed ikka riigikogus käidud saaks, näib muret tundvat ka reformierakondlane Toomas Tõniste. Tema sõidutas esimesel poolaastal lisaks oma kodukoha Pärnu eakatele ka 15. veebruaril riigikokku grupi Pärnu kooliõpilasi. Täpsemalt tasus saadik laste bussiarve summas 288 eurot ning kostitas neid riigikogu kohvikus hea ja paremaga, mille kohta esitas väljamaksmiseks arve summas 108,30 eurot. Lisaks toimis saadik sarnaselt ka paar kuud hiljem, kui tasus Viimsi Karulaugu kooli õpilaste sõidu riigikokku ja pisikese kehakinnituse.

Kuigi eelpool sai toodud vaid mõned näited, siis olid eranditult pea kõik saadikud kas toonud valijaid enda kuluhüvitiste toel riigikokku, korraldanud mõne seminari või koosviibimise, kohtunud valijatega mõnes kohalikus lokaalis või kostitanud neid riigikogu kohvikus.

Riigikogu liikme kulude hüvitamine

Riigikogu liikme staatuse seaduse ja riigikogu kodu- ja töökorra seaduse alusel hüvitatakse riigikogu juhatuse otsusel riigikogu liikmele kuludokumentide alusel tema tööga seotud kulutused kuni 30 protsendi ulatuses liikme ametipalgast, mis on sellel aastal koos maksudega veel 3380 eurot. 

Sealjuures on riigikogu liikmel õigus teha hüvitise piirmäärast suuremaid kulutusi sama kalendriaasta kulu tekkimisele eelnenud kuude arvel, välja arvatud sõiduki üürikulud. Hüvitise piirmäärast võib teha suuremaid kulutusi riigikogu samas koosseisus töötatud kuude arvelt.

Esialgsete andmete kohaselt tõusevad aga järgmisel aastal riigikogu liikmete palgad 94-144 eurot, sest järgmise aasta 1. aprillist nende palgad indekseeritakse.

Palgatõusu suurus sõltub riigikogu liikme ametist, kõige madalam ehk 94 eurot on see lihtliikmel, kõige kõrgem ehk 144 eurot riigikogu esimees Ene Ergmal. Tegemist on brutopalga tõusuga, sellest lähevad maksud maha.