Lisaks sellele on Rowling pahandanud Inglismaa Gloucestershire'i krahvkonna Tutshili küla elanikke. Rowling kasvas seal üles ning kasutas küla raamatus julmuse ja snoobluse pesana kirjeldatud Pagfordi prototüübina, vahendab Daily Telegraph.

Raamatu teemadering, kuhu kuuluvad laste kuritarvitamine, prostitutsioon ja narkootikumid, on seadnud aga dilemma ette lapsevanemad, kelle võsukesed Harry Potteri lugude autori viimast teost lugeda igatsevad.

Sikhist tegelane „Casual Vacancys“ kannab nime Sukhvinder. Teda kiusatakse karvase naha pärast ning tema kohta öeldakse „Suur Hermafrodiit“ ja „karvane meesnaine“.

India Shiromani Gurdwara Parbandhaki komitee, mis haldab pühapaiku nagu Amritsari kuldne tempel, teatas esmaspäeval, et on saanud mitmeid kaebusi. Komitee esimees Avtar Singh Makkar ütles, et Sukhvinderi kirjeldus on sikhide kogukonnale näkku sülitamine. „Isegi kui autor valis naissoost sikhi tegelase füüsiliste joonte kirjeldamise, polnud tal vaja kasutada provokatiivset keelt, seada kahtluse alla tema sugu. See on hukkamõistu väärt,“ ütles Makkar.

Komitee pressiesindaja teatas, et selle juhid loevad raamatu hoolikalt läbi. „Kui seda peetakse sikhide usu suhtes halvustavaks, nõuame me selle keelamist. Me hoolitseme selle eest, et seda ei müüdaks Indias. Tuntud autorid nagu JK Rowling peavad näitama üles austust kõigi usundite ja kogukondade vastu, sest neid loevad miljonid inimesed. Usklikel sikhidel, sealhulgas naistel, on keelatud oma karvu maha lõigata või pügada. See on osa meie usust ja kõik, kes teevad selle kohta solvavaid märkusi, haavavad otseselt sikhide kogukonna tundeid.“

Rowling on öelnud, et kirjutas raamatus Sukhvinderi kogemustest kui söövitava rassismi näitest. Ta on rääkinud oma imetlusest sikhi usu vastu, milles mehi ja naisi kirjeldatakse pühas raamatus selgelt võrdsetena.