Gripi vastu vaktsineerimine on vastunäidustatud ainult munavalgu või mõne muu vaktsiini koostisosa ülitundlikkuse korral ja ägeda palavikulise haiguse ajal, teatas terviseamet.

Gripivaktsiin hakkab tervetel inimestel mõjuma 10–14 päeva pärast süstimist ja selle mõju kestab kuni aasta.

Terviseamet hoiatab, et on aeg mõista, et vaktsineerimine annab kaitse kõigepealt vaktsineeritule enesele, kaitseb tema lähedasi ja takistab viiruse levikut kogu ühiskonnas.

Möödunud hooaeg oli 2006/2007 aastast alates üks leebemaid hooaegu.
Grippi haigestus hinnanguliste arvestuste järgi kuni 50 000 inimest, varasemal hooajal 85 000 inimest ning pandeemia ajal kuni 120 000 inimest.

Gripp nõudis nelja inimese elu

Haiglatelt saadud andmete põhjal teatas terviseamet, et vaatamata leebele hooajale hospitaliseeriti e-terviseinfosüsteemi andmete põhjal alates jaanuarist gripi tõttu kokku 261 inimest.

Hospitaliseerimise sageduse näitajaid oli 3,5 korda kõrgemad vanemealiste inimeste seas. Gripist tingitud surmajuhte oli möödunud hooajal terviseameti andmetel kokku neli, neist kolm olid vanuses 65+, üks vanuses 49 aastat. Ükski neist polnud vaktsineeritud.

Gripiviirustest domineeris eelmisel aastal gripiviirus A(H3N2). Samal ajal olid ringluses ka B-gripiviirused, mis on omane tavalisele gripihooajale.

Haigestumine on tõusuteel

Terviseamet hakkab täna koguma ja väljastama taas iganädalasi ülevaateid grippi ja ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse haigestumise kohta.

Ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse haigestumise intensiivsus on sügisele omaselt tõusu teel, kuid praeguseks hinnatud madalaks. Registreeritakse vaid üksikuid gripitaoliste haigusnähtudega juhte.

Uue sügis-talvise gripihooaja raskusaste ja epidemioloogilise ohtlikkuse tase sõltuvad otseselt gripiviiruse tüvest ning elanikkonna läbipõdemis- ja vaktsineerimisjärgsest immuunsusest.

Kuigi gripiviiruse levikut ei ole veel täheldatud üheski Euroopa Liidu liikmesriigis, on WHO ja ECDC eksperdid arvamusel, et suure tõenäosusega ringlevad sel hooajal üheaegselt nii hooajaline A-gripi viirus (H3N2) kui ka pandeemiline A(H1N1) ning B-gripiviirused. Kõikidest ringlevatest gripiviirustest domineerib tõenäoliselt gripiviirus A(H3N2).