Mitmeid Rootsi valitsusasutusi, panku ja meediaväljaandeid tabas esmaspäeval DDOS-rünnak, vahendab The Local.

DDOS-rünnaku käigus pommitati veebilehti sidetaotlustega, nii et serverites tekkis ülekoormus.

Rootsi politsei IT-eksperdi Anders Ahlqvisti sõnul on rünnakud selgelt seotud Rootsi jõupingutustega saavutada Assange'i väljaandmine Suurbritanniast, et ta saaks üle kuulata seoses süüdistustega seksuaalkuritegudes.

„Nii kaua, kuni see jätkub, näeme me ilmselt seda veel palju,“ nentis Ahlqvist.

Esmaspäevane rünnak jättis keskpäeval kättesaamatuks SEB ja Swedbanki veebilehed Rootsis. Häiritud oli ka internetimaaklerifirma Nordnet töö. Offline oli Rootsi suurim uudisteagentuur TT ning rünnati ka Rootsi kaitsejõudude veebilehte.

Ahlqvisti sõnul järgib esmaspäevase rünnaku muster varasemate rünnakute oma.

„Meie mulje on, et nad testivad turvalisust ja koguvad informatsiooni, kui vastupidavad süsteemid on ja kui kiiresti need uuesti tööle saadakse, kui ründajatel õnnestub need rivist välja lüüa,“ ütles Ahlqvist.

Rootsi ühiskondliku kaitse ja valmisoleku ameti MSB arvutijulgeoleku meeskonna juht Anders Hansson nõustus. „Need muutuvad üha tavalisemaks ning nende vastu on end raske kaitsta,“ ütles Hansson, kelle agentuuri samuti rünnati.

MSB üritab nüüd välja selgitada, kust rünnakud lähtusid, kuigi DDOS-rünnakute allikate ja motiivide väljaselgitamine on endiselt keeruline.

Ahlqvist nõustus, et on peaaegu võimatu teada saada, kes on rünnakute taga, kui need isikud ei otsusta ise seda öelda.