Tervishoiutöötajate streik võib perearsti tööd mõjutada üksnes selles osas, mis puudutab diagnostiliste tugiteenuste ostmist streigiga ühinenud eriarstiabi osutajalt, teatas haigekassa avalike suhete juht Evelin Koppel.

Perearstil on endiselt võimalik vajadusel suunata patsient eriarsti vastuvõtule ehk siis väljastada patsiendile saatekirju.

Eesti perearstide seltsi tänases pressiteates kõlanud väide, et haigekassa tasub perearstidele üksnes nelja ja pereõdedele kolme tunni vastuvõttude eest päevas, on eksitav.

Perearstiabi rahastatakse suures osas pearahapõhiselt, mille arvestuse aluseks on eeldus, et minimaalse nimistu korral (1200 inimest) on perearsti tööaeg seitse ja pereõel kaheksa tundi päevas. Kuna täiendavalt makstakse perearstidele ka uuringute ja protseduuride eest, kaetakse ühe tunni ulatuses arsti tööaega läbi selle.

Pearahapõhine rahastamine tähendab ka seda, et mida rohkem on perearstil nimistus inimesi, seda suurem on talle makstav pearaha summa ning sealhulgas haigekassa poolt hüvitatavate töötundide hulk. Näiteks 2000 isikuga nimistu puhul on perearstil rahaliselt kaetud 11,7 töötundi päevas.

Selline rahastamismudeli ülesehitus lähtub eeldusest, et nimistu suurenedes kasvab ka arsti ning õe töötundide ja vastuvõttude arv ning vajadusel on võimalik palgata lisatööjõudu.

Ühtlasi juhitakse tähelepanu, et streigiga ühinenud haiglates töötavad erakorralise meditsiini osakonnad, kus osutatakse vältimatut abi, tagades erakorralistele patsientidele ka kõik vajalikud uuringud.

Plaanilist ambulatoorset arstiabi, sealhulgas diagnostilisi ja laboriuuringuid osutatakse kuni 18-aastastele lastele, onkoloogilist ravi ja hematoloogilist ravi saavatele patsientidele ning rasedatele.

Sotsiaalministeerium ja Eesti haigekassa on seisukohal, et perearstidel ei ole alust tervishoiutöötajate streigi ajal töökorraldust muuta ning tuleb tagada patsientide vastuvõtt vähemalt 20 tundi nädalas, samas kättesaadavuse tagamiseks tuleb vajadusel vastuvõtutundide arvu suurendada.

Sellest tulenevalt ei ole perearstidel õigus eksitada patsiente vastuvõtuaegade ja perearsti praksise lahtiolekuaegade suhtes.