Kohtule esitatud kaebuses taotles Reiska mupo käskkirja, millega mees teenistusest vabastati, tühistamist, tema teenistusse ennistamist ning teenistusest sunnitult puudutud aja eest kompensatsiooni väljamõistmist.

Reiska leidis oma kaebuses, et käskkiri on õigusvastane, kuna distsiplinaarkaristus on määratud ajal, mil tema teenistussuhe oli peatunud, talle käskkirjas ette heidetud distsiplinaarsüütegude toimepanemine ei ole tõendatud ning mupo ei taganud talle õigust olla ärakuulatud ning käskkiri on motiveerimata ja kaalutlusvigadega.

Kohus ei nõustunud

Kohus ei nõustunud ühegi Reiska etteheitega. Sealjuures leidis kohus, et Reiska süü mõlema distsiplinaarsüüteo toimepanemises on asjas kogutud tõenditega leidnud kinnitamist, ütles Delfile kohtu pressiesindaja.

Reiskale on käskkirjaga süüks pandud kahte süütegu: esiteks, juhtis Reiska sõidukit joobeseisundis, millega diskrediteeris mupot ja mille mupo on kvalifitseerinud kui vääritu teo. Teiseks kasutas Reiska mupo ametisõidukeid teenistusvälisel ajal, erahuvides ning omamata selleks Mupo juhataja luba, rikkudes seeläbi ametisõidukite kasutamise korra nõudeid, mida mupo on käsitlenud teenistuskohustuste jämeda rikkumisena.

Kohus nõustus mupoga, et alkoholijoobes sõidukit juhtides diskrediteeris Reiska oluliselt mupot, arvestades tema kõrget positsiooni mupo asejuhina, nimetatud sündmuse massilist kajastamist ja eelkõige arvukaid negatiivse, hukkamõistva tooniga kommentaare meedias avaldatule.

Ennistamine annaks avalikkusele vale signaali

Seetõttu jagas kohus mupo seisukohta, et Reiska ametisse jätmine annaks avalikkusele ja teistele ametnikele ilmselgelt ebaõige signaali ning tekitaks ebaõige arusaamise, et alkoholijoobes sõiduki juhtimine ameti juhataja asetäitja poolt on avalikus teenistuses väheolulise tähtsusega ning aktsepteeritav.

Kohus leidis samuti, et Reiskale oli kogu distsiplinaarjuurdluse vältel, tagatud õigus olla ärakuulatud ning, et mupo on käskkirja piisavalt põhistanud nii faktiliselt kui ka õiguslikult, toonud välja asjakohased kaalutlused, mistõttu käskkiri vastab sellekohasele haldusaktile esitavatele sisu- ja vorminõuetele ning on seega lisaks sisulisele (materiaalsele) õiguspärasusele ka formaalselt õiguspärane.

Määratud karistus on kohtu arvates proportsionaalne Reiska poolt toime pandud distsiplinaarsüütegudega. Neil asjaoludel jättis kohus Reiska kaebuse rahuldamata.

Otsuse peale võib Reiska 30 päeva jooksul, alates tänasest, esitada apellatsioonkaebuse vahetult Tallinna ringkonnakohtule.

Süüdistused

Tallinna munitsipaalpolitsei asejuht Margo Reiska vabastati ametist veebruari alguses vastava käskkirja alusel. Lisaks tegi munitsipaalpolitsei politseile avalduse selle kohta, et Reiska olevat mupo autosid loata kasutanud ning võltsinud nende sõidupäevikuid.

Distsiplinaarmenetluse raames läbi viidud revisjoni käigus tuvastati ametiasutuse mootorsõidukite mittesihtotstarbeline kasutamine Margo Reiska poolt, teatas munitsipaalpolitsei juht Monica Rand toona Delfile.

Dokumentide võltsimise uurimise alustamiseks pöördus mupo 3. veebruaril
avaldusega politseisse.

Lisaks tabati Tallinna munitsipaalpolitsei tollane asejuht Margo Reiska ka eelmise aasta 17. septembril Järvevana teel purjuspäi sõitmisel.

Politsei otsusega karistati Reiskat 800-eurose trahviga ning ta jäeti neljaks kuuks jalameheks. Margo Reiska ei nõustunud enda karistamisega ning vaidlustas möödunud aasta lõpus politsei otsuse kohtus.

Mai alguses otsustas Harju maakohtu kohtunik Merle Parts jätta Reiska kaebuse politsei otsuse peale rahuldamata.

Riigikohus otsustas 1. augustil jätta menetlemata Tallinna munitsipaalpolitsei endise asejuhi Margo Reiska kaitsja kaebuse. Seega jäi kehtima Reiska karistamine joobes juhtimise eest.