Mees ja naine, kes on Saksa meedia teatel abielus, arreteeriti eelmise aasta oktoobris pärast seda, kui politsei oli läbi otsinud nende kodu Ballingenis. Teadetekohaselt tabati naine otse teolt kodeeritud sõnumeid kuulamas, vahendab The Local.

Liiduprokuratuur avaldas ainult kahtlusaluste varjunimed, milleks on Andreas ja Heidrun A.

Prokuratuuri teatel asus abielupaar Saksamaale elama 1988. aastal, kasutades Austria võltsdokumente. Oma tegevust salateenistuse heaks varjasid nad keskklassielu taha.

„Süüdistatavate ülesanne oli informatsiooni kogumine Euroopa Liidu ja NATO poliitilise ja sõjalise strateegia kohta,“ teatas prokuratuur.

Kahtlusaluseid süüdistatakse ka kolmanda agendi juhtimises, kes saatis neile 2008. aasta oktoobrist kuni 2011. aasta augustini Hollandi välisministeeriumist ametlikke dokumente Euroopa Liidu ja NATO asjade kohta.

„Süüdistatav, alias Andreas A., toimetas need siis edasi peakorterisse niinimetatud surnud postkastide kaudu,“ teatas prokuratuur.

„Kuni vahistamiseni 2011. aasta 18. oktoobril edastasid nad ka poliitilis-sotsiaalset informatsiooni Saksamaa, Euroopa Liidu ja NATO ning Venemaa vaheliste suhete üldiste ja julgeolekupoliitiliste aspektide kohta,“ öeldakse prokuratuuri avalduses.

Kogu selle aja jooksul olid kahtlusalused väidetavalt satelliitside ja interneti videoportaali abil pidevas kontaktis Venemaa välisluureteenistuse SVR-iga.

Tasuks said nad ligi 100 000 eurot aastas.

Saksamaa siseluureteenistused avastasid abielupaari pärast vihje saamist USA föderaalselt juurdlusbüroolt FBI-lt, mis oli paljastanud SVR-i agendid USA-s.

Der Spiegel kirjutas eelmisel aastal, et Andreas ja Heidrun abiellusid 1990. aastal ja neil on üks tütar, kuid prokuratuur ei kinnitanud seda.