Sander reklaamis kunstiteoseid häirimatult seni, kuni Eesti Päevaleht nende päritolu kahtluse alla seadis. Nüüd on Sanderi galerii kodulehe kaudu maalide müümise peatanud. „Kuni probleemide lahendamiseni oleme peatanud kunstiteoste netimüügi. Teid huvitavaid teoseid võite näha galeriis,“ seisab kodulehel selgitusena, kus avaldatakse ka lootust keskkond peagi taastada.

Lehekülje ümbertegemise käigus on ära kaotatud ka kataloog, kus varem näidati juba müüdud kunstitöid. Kui võltsingukahtlusega teoste reklaamimine on tõepoolest kohatu ja nende müügi peatamine arusaadav, siis juba müüdud teoste kataloogi kustutamine mõjub paratamatult tehtu varjamisena ja jälgede puhastamisena. Mart Sanderi kommentaari pole Delfil täna saada õnnestunud.

Eesti Päevalehele rääkis Mart Sander varem, et ta polnud võltsimistest teadlik ning selle taga peab olema keegi tema meeskonnast, kel oli ligipääs galerii käsutuses olevale eBay kontole, mille kaudu on enne Eesti kunstnike signatuuride lisamist vähetuntud autorite teosed ostetud. Sander näeb enda sõnul võltsimiste taga konkurentide „karvast kätt“.

Esmaspäeva õhtul pidas Mart Sanderi galerii sügisoksjonit, millelt vahetult enne algust eemaldati Eesti Päevalehe sekkumise peale kaheksa esialgu müüginimekirjas olnud teost. Teisipäeval äratas juhtum juba ka uurimisorganite huvi ja Põhja prefektuuri majanduskuritegude talituse juht Roger Kumm on palunud politseiga ühendust võtta kõigil, kel on alust arvata, et nad on Sanderi galeriist võltsitud kunstiteoseid soetanud.

Täna hommikul viis Eesti Päevaleht eBay-st, välismaiste galeriide ja Sanderi kodulehelt kogutud pildiinfo politseisse, et nemad uurimist jätkaksid. Selge on, et Sanderi galeriid ähvardab kriminaalmenetlus.

Ainuüksi Eesti Päevalehe tehtud esialgse uuringu põhjal kerkis esile seitse teost, mille päritolu näib pea identsete välismaise päritoluga kaksikute tõttu kahtlane. Nende maalide oksjonil alghinnaga mahamüümine oleks Sanderi galeriile sisse toonud 15 900 eurot. Samade teoste kokkuostuhind ilma eestimaiste kunstnike signeeringuteta oli vaid 2050 eurot.