Tallinn kiirabi juhi Raul Adlase sõnul on kavandatav streik esmakordne ja kiirabile pole keegi esitanud ametlikke andmeid streigi ulatuse kohta, mille alusel kiirabi tööd ringi organiseerida.

„Me ei ole erilisi meetmeid rakendanud,“ ütles Adlas Delfile. „Kiirabi teenindab neid väljakutseid, mis tulevad 112 peale. Oleme eelarveline asutus ja osutame kiirabiteenust tellitud mahus. Töötame ka esmaspäeval 14 kiirabibrigaadiga nagu igal teisel päeval.“

Adlas ei usu, et kui patsient on eriarsti järjekorda oodanud kaks või kolm kuud, siis vastuvõtu edasilükkamine nädala või paari võrra suurendaks erakorralise meditsiini osakondade (EMO) või kiirabi töömahtu. „Miks peaks plaanilise patsiendi tervis muutuma paari päevaga nii, et ta kutsuks omale kiirabi?“ küsis kiirabi juht.

Arstid ja õed on ristkasutuses

Probleemi näeb Adlas siiski tööjõu nappuses juhul, kui kiirabi ja erakorralise meditsiini osakondade töökoormus peaks streigi ajal kasvama.

„Kui koormus suureneb, siis ta suureneb nii haiglate erakorralise meditsiini osakondades kui Tallinna kiirabis ja sel juhul on probleem, sest personali, keda täiendavalt tööle juurde kutsuda, napib,“ rääkis Adlas. Tema sõnul on Tallinna kiirabi ja EMO arstid ning õed vähemalt kolmandiku osas ristkasutuses ja vaba personali lihtsalt pole.

Adlas möönis, et katastroofimeditsiini seisukohast on kiirabi tööd võimalik ringi organiseerida – vähendada näiteks brigaadis töötajate arvu või tuua kiirabibrigaade teistest linnadest. See eeldab tema sõnul aga riski kaardistamist.

Adlase sõnul on erakorralises meditsiinis täna ligi 30 protsendi ulatuses arste ja õdesid puudu. „Üheks või kaheks päevaks on meil lisajõudude võimekus olemas ja saame oma ressursse ringi jagada, aga kindlasti mitte nädalateks või kuudeks,“ rääkis Adlas. „Meil on täpselt sama arv töötajaid, kui mõni ka lisavahetuse teeb, siis mitte pikka aega. Silmaarstid ja hambaarstid meile appi tulla ei saa.“

1. oktoobril peatatakse plaani­lised ambulatoorsed vastuvõtud Tallinna­ ja ­Tartu haiglates, 8. oktoobril võib tööseisak neis haiglates laieneda statsionaa­ri ning streigiga liitub Pärnu, Viljandi, Narva ja Kuressaare haigla plaanilise ambulatoorse arstiabi süsteem, kirjutab arstide ajaleht Meditsiiniuudised.

Streigi ajal töötavad kiirabi ja erakorralise meditsiini osakonnad ning patsientidele antakse vältimatut arstiabi. Plaanilist arstiabi osutatakse kuni 18aastastele lastele, rasedatele ja onkoloogilist ravi saavatele patsientidele. Streigi maksimaalne võimalik ulatus on kogu plaanilise arstiabi peatamine suurtes linnades kuni paariks kuuks.