Keskerakonna kuriteokaebuse olemuse paremaks mõistmiseks mingem ajas veidi tagasi, täpsemalt 2009. aastasse. Toona kirjutas Sotsiaaldemokraatliku erakonna esimees Jüri Pihl emotsionaalse kirja KAPOle, kus süüdistas kolme ministrit riigireetmises. Kahe vene poliitiku sissesõidukeelu tühistamisest alguse saanud lugu ei arenenud aga kuskile isegi pärast Pihli saadetud kuriteoteadet.

Selle aasta 20. septembril esitas riigikogu liige ja Keskerakonna peasekretär Priit Toobal prokuratuurile kuriteokaebuse kriminaalmenetluse alustamiseks Isamaa ja Res Publica Liidu suhtes mõjuvõimuga kauplemise paragrahvi tunnustel. Täpsemalt süüdistab Toobal IRLi selles, et mõned vallavanemad vahetasid erakonda ja pärast IRLi liikmeks saamist sai vald toetust Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt.

Irooniline kogu asja juures on aga see, et juriidilise kalambuuri tõttu ei ole hetkel sisuliselt võimalik kedagi mõjuvõimuga kauplemises süüdistada. Kuna Toobalit ennast just sama paragrahvi alusel edutult süüdistati, teab ta seda väga hästi.

Sellest tulenevalt ongi Toobali kuriteokaebus IRLi aadressil juriidilisest küljest vaid PR-trikk poliitilise vastase mustamiseks ning tähelepanu Keskerakonna tegemistelt eemale juhtimiseks.

Toobali kuriteokaebuses välja toodud omavalitsusjuhtide erakonnavahetuste sidumine toetuse saamisega ei pruugi aga suurt tähtsust omada. Seda seetõttu, et väga paljud omavalitsused saavad erinevatest allikatest toetusi. Sestap võib omavalitsusjuhi erakondliku kuuluvuse ning toetuste saamise ajastuse alusel väga palju erinevaid tabeleid koostada. Toobali kuriteokaebuse taustal tasub aga kahtlemata pöörata tähelepanu sellele, kuidas omavalitsustele toetusi määratakse ning kas ja kuidas neid kasutatakse.